Aceste două indicatoare rutiere dau mari bătăi de cap șoferilor. 90% dintre conducătorii auto le confundă

de: Mirela Todosi
12:20, 08 aug. 2024

Aceste două indicatoare rutiere dau mari bătăi de cap șoferilor. Multe persoane aflate la volan cred că cele două semne de circulație au aceeași semnificație. 90% dintre conducătorii auto le confundă.

Aceste două indicatoare rutiere dau mari bătăi de cap șoferilor

Chiar și cei mai experimentați șoferi nu sunt siguri de micile diferențe în semnificația a două indicatoare rutiere. Unul dintre indicatoarele rutiere problematice este cel cu un cerc roșu și o linie albă orizontală. Este vorba de interdicția de intrare dintr-o singură direcție.

Al doilea indicator rutier are forma unui cerc alb cu contur roșu și interzice intrarea pe șosea, indiferent de direcția de deplasare.

90% din conducătorii auto confundă cele două semne rutiere, iar acest fapt se sancționeză cu o amendă uriașă, mai ales că presupune încălcarea regulilor de circulație.

Strada cu cele mai multe indicatoare rutiere

Nu doar șoferii din România se confruntă cu probleme când vine vorba de indicatoarele rutiere. În Germania există o stradă cu nu mai puțin de 760 de indicatoare rutiere. Indicatoarele rutiere le dau bătăi de cap șoferilor, mai ales dacă aceștia călătoresc într-o altă țară și nu cunosc foarte bine legile de circulație de acolo. Sutele de indicatoare rutiere se află pe o rază de circa 1.000 de metri pe o strada din Frankfurt. Nici măcar cei care locuiesc sau trec prin zonă nu mai înțeleg regulile de circulație care se aplică. Autoritățile nu vin cu explicații clare pe acest subiect, iar șoferii, pietonii și bicicliștii sunt nevoiți să se descurce când vor să circule pe această stradă.

Tot în Germania au fost montate și primele semafoare cu numărătoare inversă. Această inovație are o semnificație majoră atât pentru șoferi, care pot anticipa momentul când semaforul se va schimba, cât și pentru pietoni, care vor avea un indiciu vizual clar cu privire la timpul rămas pentru traversarea străzii. Afișajul de numărătoare inversă constă de obicei dintr-o serie de linii albe care arată timpul rămas. Pietonii pot folosi acest afișaj pentru a estima cât timp le mai rămâne pentru a traversa strada. Când numărătoarea inversă a expirat, semaforul pentru pietoni devine roșu, indicând că nu mai este sigur de traversat strada. Cu toate acestea, semafoarele cu numărătoare inversă sunt controversate.

Și în România a fost montat un nou indicator rutier. Indicatorul rutier ar putea fi întâlnit pe autostrăzi și drumurile expres în viitorul apropiat. Acesta este de culoare verde și are desenate două săgeți orientate în sus, precum și o mașină schematizată. Semnul va fi însoțit de textele: ”păstrați distanța” și ”2 săgeți = siguranță”. Semnul de circulație îi va avertiza pe șoferi despre existența unor astfel de săgeți pe carosabil, acesta fiind considerat un tip de marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței în trafic. Distanța minimă față de mașina din față va fi egală cu a celor două săgeți orientate cu vârful în sus. Marcajele de ghidare vor fi desenate pe fiecare bandă de circulație. Indicatorul va fi unul informativ, fiind instalat pe sectoarele de drum unde au loc cele mai multe accidente provocate de lipsa păstrării distanței față de mașina din față.