Acesta este traseul spectaculos din România pe care orice turist trebuie să îl facă măcar o dată în viață! Cei care trec pe aici rămân fără cuvinte
Acesta este traseul spectaculos din România pe care orice turist trebuie să îl facă măcar o dată în viață! Este vorba despre Rezervația Tinovul Mare de la Poiana Stampei, cea mai mare rezervație de turbă din țară. Cei care trec pe aici rămân fără cuvinte.
Acesta este traseul spectaculos din România pe care orice turist trebuie să îl facă măcar o dată în viață!
În Țara Dornelor se află unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Tinovul de la Poiana Stampei este cea mai mare rezervație de turbă din România. Drumul se întinde pe 695 de hectare și străbate peisaje spectaculoase, cu o vegetație unică.
Turiștii care vor să parcurgă drumul spectaculos nu au de plătit nicio taxă pentru a intra în rezervația Tinovul Mare, dar nu trebuie să se abată de la drumul din lemn.
„Poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei a fost amenajată de-a lungul unui traseu de vizitare care se desfășoară, liniar, pe un podeț de lemn care traversează tinovul, pe o distanță de aproximativ 1 kilometru. Starea podețului este foarte bună, acesta fiind refăcut complet.
De-a lungul podețului din lemn, din loc în loc, vei întâlni panouri de interpretare turistică, în limba română, ce îți vor oferi informații importante despre tinov: cum s-a format, ce plante și animale se adăpostesc aici și de ce e important să păstrăm acest loc așa cum l-am găsit. Timp de parcurgere: aproximativ 1 h, dus/întors, de mers lejer.”, sunt informați turiștii.
Drumul din România inclus în Patrimoniul UNESCO
,,Drumul binelui” este considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară. Acesta a fost inclus recent în Patrimoniul UNESCO, iar pentru a atrage turiști în zonă a fost demarat și un proiect pentru ca persoanele să poată călători virtual pe acest drum de poveste. Este vorba despre drumul care duce către bisericile din Maramureș. Drumurile nu sunt asfaltate, însă pot fi străbătute ușor la pas sau cu mașina până la un punct. Traseul străbate păduri spectaculoase în care se ascund biserici de lemn cu o mare valoare istorică.
Parcurgând ,,drumul binelui”, turiștii pot vedea biserici cu o arhitectură unică, precum Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Budeş, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Deseşti, Biserica de lemn „Naşterea Fecioarei” din Ieud – Deal, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Plopiş, Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei, Biserica de lemn ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Șurdești. ,,Drumul binelui” atrage în fiecare an turiști, expriența fiind de neuitat. Drumul spectaculos a fost inclus în Patrimoniul UNESCO.
Unul dintre cele mai frumoase trasee turistice ecumenice din România este și „Drumul mănăstirilor.” Drumul care străbate codrii seculari ai Voronei oferă priveliști spectaculoase, care se întind de la Vorona către Tudora și Coșula. După aceea, trecând drumul național Botoșani-Iași și prin zona pitorească împădurită a comunei Copălău, traseul ajunge în comuna Sulița, unde se află Mănăstirea Cozancea. De pe „Drumul mănăstirilor” se ajunge ușor și la Mănăstirea Guranda dar și la Mănăstirea Agafton.
Turiștii români, dar și cei străini care parcurg acest traseu rămân impresionați de priveliște, dar și de mănăstirile cu o arhitectură deosebită. Vizitatorii consideră zona o adevărată oază de liniște, iar mulți preferă să parcurgă o bună parte din traseu mergând pe jos. „Drumul mănăstirilor” este ideal de parcurs pentru cei dornici de experiențe religioase deosebite, dar și pentru iubitorii de natură, având în vedere că traseul străbate codrii pitorești, zone sălbatice și împădurite, cu peisaje spectaculoase.
Drumul care reprezintă un punct de atracție pentru turiști este și cel care străbate Poiana Stampei, unde se află cea mai mare rezervație de turbă din România. Vizitatorii sunt fascinați de vegetația unică și peisajele de poveste.