Acesta este animalul național al României! Trăiește în peșteri și îi place să vâneze!
Animalul național al României este un prădător inteligent, abil și rapid, acesta este nocturn și trăiește solitar. Poate fi văzut destul de rar de călătorii care adoră să urce pe munte.
Animalul național al României este descris drept isteț, dibaci și cu o viteză foarte mare. Este unul dintre simbolurile țării noastre mai puțin cunoscute de cetățeni, deși nu este definit de Constituție.
Care este animalul național al României
Foarte puțini oameni știu că animalul național al României este râsul din specia Eurasian Lynx. Felina de talie medie este al treilea cel mai mare prădător din Europa, după ursul brun și lup.
Trăiește în zonele muntoase de pe teritoriul țării, în pădurile de conifere, dar și în alte regiuni din lume. Poate fi observat în America de Nord, Siberia și în unele zone din Nordul Europei. Felina este una frumoasă, cu o greutate care se încadrează între 22 și 44 de kilograme. Are o lungime de aproximativ 80 – 120 cm și o înălțime de 60 cm la umăr.
Coada râsului măsoară 10 – 20 cm iar experții spun că arată ca și cum ar fi tăiată. Animalul este foarte ușor de distins de ceilalți membri ai familiei feline datorită urechilor sale cu smocuri de păr. Ele ies din vârfurile urechilor, ajutând la creșterea acuității auditive.
Blana sa este frumoasă și de diferite culori, de la maro-roșcat la fumuriu. Animalul național al României este un prădător inteligent și prudent. Are o viteză mare, fiind foarte viclean și cu reacții uimitoare.
Râsul nu este singurul simbol național al țării noastre. Felina este animalul național, România având și o pasăre națională. Aceasta este pelicanul alb. Pe lângă aceste viețuitoare națiunea noastră are stejarul drept arbore național.
Curiozități despre râs
În ceea ce privesc curiozitățile despre animalul național al României, ei bine, se aseamănă foarte mult cu vulpea, însă oamenii de știință spun că cele două nu se înțeleg prea bine. Râsul are o săritură care poate ajunge până la 4 metri, lucru care este văzut ca un avantaj uriaș față de alți prădători.
De asemenea, după circa 70 de zile de gestație, femela naște de obicei doi sau trei pui. Râșii vin pe lume orbi și reușesc să dobândească această abilitate după numai câteva săptămâni. După nașterea puilor, părinții nu mai locuiesc împreună.
Timp de 10 luni, femela își va îngriji puii. Le aduce hrană pentru a-i crește, cea mai importantă mâncare fiind micile rozătoare. Mama râs este cea care îi învață pe cei mici noțiunile de bază ale vânătorii pentru a se descurca în viață.
Un alt lucru interesant despre râs este acela că are trăsături asemănătoare cu cele ale unei pisici liliac. Multe persoane le confundă, însă adevărul este că fac parte din aceeași familie, genul Lynx. În timp ce linwyl are coada neagră, pisica liliat are o parte albă în jos. Urechile râsului sunt mai lungi, iar labele mai mari.
Râsul își folosește urina pentru a-și marca teritoriul, lăsând urme pe întinderi de la 15 până la 50 de kilometri pătrați. În plus, animalul național al României trăiește până la 14 ani în sălbăticie și până la 26 de ani în captivitate.