Acest profesor din Iași a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe Buluc a trecut prin suferințe cumplite cât a fost elev. „Mergeam 20 de kilometri pe jos să ajung la școală”

de: Andreea Pădurescu
02:00, 03 dec. 2021

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler. Gheorghe Buluc este o mândrie pentru județul Iași. A plecat în urmă cu mai mulți ani din satul Boureni, comuna Moțca, județul Iași, dintr-o familie numeroasă și modestă, iar astăzi este un profesor de succes

Gheorghe Buluc este un tânăr de 34 ani, originar din satul Boureni, comuna Moțca, județul Iași și a fost premiat pe data de 1 decembrie 2021, chiar de președintele României, Klaus Iohannis. Ieșeanul a fost decorat cu ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler, datorită rezultatelor foarte bune obținute ca profesor pentru copiii care provin din zonele defavorizate din România. Gheorghe Buluc a făcut parte din acest proiect social și a dorit să sprijine, după ce și el a trecut prin momente grele pentru a-și finaliza studiile. În această aventură a predat elevilor discipline din domeniul tehnicii.

„Vestea de a fi decorat de către președintele țării a fost una plăcută pentru mine. Sunt onorat, emoționat, dar în aceeași măsură mulțumit, pentru că, cumva, mi se apreciază munca, traseul meu profesional și educațional. Mă motivează să merg mai departe și să fac ce-mi place. După ce mi-am făcut studiile și după mai multe activități de voluntariat în sfera socială, am ales să fiu învățător și să fac parte din programul «Teach for Romania», în perioada 2017-2019, în Pantelimon, jud. Ilfov.

Am ales să fac parte din acest proiect pentru că am rezonat foarte mult cu viziunea și valorile acestui proiect și că prin povestea mea pot fi un model pentru elevii mei. Copiilor de la clasa la care predam le spuneam povestea mea, pentru că voiam să îi motivez, să conștientizeze că educația este singura armă care îi poate ajuta în viață. Douăzeci de kilometri pe zi, aceasta este distanța pe care o parcurgeam zilnic, pe jos, pentru a ajunge la școală. Greutățile au fost multe, însă dorința de a învăța, de a reuși și de a ajunge cât mai departe a fost mereu învingătoare”, a declarat Gheorghe Buluc, profesor.

Primar Moțca: „Vreau să îl felicit și eu din tot sufletul”

Autoritățile din satul natal au doar cuvinte de laudă la adresa lui Gheorghe și povestesc că, atât el, cât și cei patru frați ai lui au fost dintotdeauna niște copii extrem de cuminți și foarte buni la învățătură. Contactat de reporterii BZI, primarul comunei Moțca, Constantin Hobincă, a rămas plăcut surprins la auzirea veștilor și a ținut să-l felicite pe băiat.

„Îl știu de când era mic, încă de atunci învăța foarte bine. Este și a fost un copil foarte bun. Ne bucurăm enorm că a ajuns atât de sus și munca i-a fost răsplătită. Vreau să îl felicit și eu din tot sufletul, întreaga comunitate este foarte mândră de el și îi urăm mult succes în continuare. Ei au fost cinci frați, niște copii extraordinari, cuminți, harnici și la locul lor. Sunt o familie liniștită și modestă. Din păcate, una dintre surorile lui a decedat. Toți au învățat foarte bine la școală și știm că mai are un frate care, la fel, are master și a muncit foarte mult să învețe. Au fost necăjiți de mici și este de apreciat pentru ceea ce au realizat toți. Suntem foarte mândri de el, că face parte din comunitatea noastră”, a precizat Constantin Hobincă, primarul comunei Moțca.

Gheorghe Buluc: „A preda într-o școală dintr-un astfel de mediu nu este întotdeauna ușor”

Ieșeanul este absolvent al facultății de Știința și Ingineria Materialelor din Iași din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, iar în prezent studiază la facultatea de Drept din București și face masterul de Management Educațional din cadrul Universității București. Pe viitor își dorește să se implice mai mult pentru elevii din mediile defavorizate. Gheorghe Buluc a povestit că nu i-a fost ușor să lucreze cu elevii din medii defavorizate, dar cu multă răbdare, pasiune și empatie a avut rezultate bune, iar acest lucru l-a determinat să meargă mai departe.

„După o facultate, un master și un doctorat în ingineria materialelor, studii absolvite în anul 2017 în cadrul facultății de Știința și Ingineria Materialelor din Iași din cadrul Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iași, o facultate de Drept la activ, am ales să fiu și învățător și mai apoi profesor pentru elevii din medii defavorizate. A preda într-o școală dintr-un astfel de mediu nu este întotdeauna ușor, dar cu multă răbdare, empatie, visuri și cu mult drag de profesie îți ușurezi munca și ceea ce faci. Copiii sunt minunați și te ajută în zilele mai puțin frumoase. De la ei îmi iau energia să merg mai departe și să fac lucrurile cât mai bine posibil pentru copii și nevoile lor.

Faptul că pot modela viitorul unui copil și mai ales faptul că pot ajuta copiii din medii defavorizate acolo unde oportunitățile sunt mai puține mă motivează să le arăt și mai mult că există soluții, că au de unde alege și că nu sunt singuri în această poveste. În acest moment, studiez și la masterul de Management Educațional din cadrul Universității București, iar pe viitor îmi doresc să fac parte din echipa de management a unei școli defavorizate”, a povestit Gheorghe Buluc, profesor.