Acest preot din Iași este „îndrăgostit” de Sfânta Varvara! Slujitorul Domnului crede că s-a vindecat miraculos după ce mucenița i s-a arătat într-o vedenie: „Pe mâna de argint, unde sunt prețioasele ei moaște, au apărut șiroaie de sânge”
Acest preot din Iași este „îndrăgostit” de Sfânta Varvara! În timpul celor șase ani petrecuți în parohia Hăbășești, comuna Strunga, slujitorul Domnului i-a închinat Sfintei Mucenițe un adevărat altar, icoanele realiste prezente în biserică punându-i pe gânduri pe unii enoriași, care au considerat ca icoana seamănă mai mult cu una catolică. Florin Costel Văscu a ținut să facă lumină în acest caz. El susține că Sfânta Varvara i s-a arătat în mod miraculos, în repetate rânduri, ba chiar l-a ajutat să se vindece de suferințele trupești, din acest motiv a scris o carte despre viața sfintei și i-a dedicat acesteia o cinstire deosebită.
Acest preot din Iași este „îndrăgostit” de Sfânta Varvara! Florin Costel Văscu a slujit timp de șase ani în parohia Hăbășești, comuna Strunga
Florin Costel Văscu a fost preot paroh în localitatea Hăbășești, comuna Strunga, județul Iași, începând cu anul 2018 și până în urmă cu câteva luni. Deși a părăsit parohia, slujitorul Domnului își amintește cu drag de cei șase ani de preoție petrecuți în Hăbășești.
„Îmi aduc aminte cu nostalgie de mărinimia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan care m-a rânduit ca sacerdot la această biserică închinată marelui martir și sfânt militar Gheorghe Purtătorul de Biruință, începând cu data de 1 decembrie 2018. Dintr-un început, colaborarea cu credincioșii a fost una deosebită, implicându-mă trup și suflet pentru cei încredințați spre păstorire, luând ca model suprem pe Arhiereul cel Veșnic și Împăratul Slavei, Domnul nostru Iisus Hristos. Dintre primele lucuri pe care le-am făcut a fost acela de a mă interesa de memoria și aducerea aminte a preoților vrednici care au slujit în această preafrumoasă biserică și au sfințit locașul de cult și lumea prin atâtea dumnezeiești Liturghii și sfinte slujbe. Am dat o mare importanță în special bisericii, ca lăcaș de închinare, și mare mi-a fost bucuria că în anul 2019 am putut înfrumuseța biserica cu mochete și traverse noi, de culoare roșie, model crin imperial. Am fost dintotdeauna omul curățeniei și al disciplinei, având permanent grijă ca biserica și împrejurul ei să fie într-o deplină armonie și să iradieze de lumină. Tot în anul 2019, pe 9 martie, am organizat primul pelerinaj cu credincioșii parohiei la mănăstirile nemțene. Îmi aduc aminte cât de solemne au fost procesiunile prin sat, cu sfintele icoane și podoabele cu ocazia sărbătorilor mari sau cele speciale pentru ploaie. În decursul timpului, am pus mult accent pe relația spirituală dintre duhovnic și penitent, întinzându-le o mână de ajutor celor aflați în suferință, și cu precădere au fost câteva plecări la Domnul ale unor credincioși unde am susținut financiar familiile și nu am luat nicio plată pentru slujba săvârșită. O stare de comuniune nevăzută se simțea în special la hramul istoric al Bisericii de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al doilea hram de Sfinții Împărați Constantin și Elena, unde participau mulțime de credincioși, dar și de Ziua Eroilor, când se făcea pomenirea înaintașilor noștri, iar după slujbă intonam alături de corul de copii, îmbrăcăți în costume populare, cântece patriotice”, a mărturisit preotul.
Mucenița i s-a arătat în repetate rânduri, în biserică
Preotul Florin Costel Văscu susține că, începând cu anul 2021, în Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din Hăbășești, au început să se arate tot felul de semne pe care nimeni nu și le-a putut explica. Mai mult, preotul susține că a fost bolnav și s-a vindecat în chip miraculos după ce Sfânta Varvara i-a apărut într-o vedenie.
„De mic copil am fost omul providenței dumnezeiești și semnelor sau miracolelor ca să spun așa. Iar semnele de la Dumnezeu m-au însoțit și pe parcurul perioadei mele de păstorire la această biserică. În anul 2023, în Săptămâna Mare, înainte de Sfintele Paști, nu mică mi-a fost mirarea să descopăr într-un lemn, care a scăpat miraculos din foc, semnul sfintei cruci cu postament. Având mare evlavie și fiind de mic copil sub protecția Sfintei Mari Muceniţe Varvara, am intensificat proslăvirea cultului ei în această parohie. Și nu puțini credincioși sunt cei care au dat mărturie că au simțit puterea și ajutorul marii mucenițe, iar unora li s-a și arătat. Chiar doi ani consecutiv, s-au arătat înaintea icoanei sfintei anumite semne cerești. În anul 2021, pe data de 4 decembrie, când s-a săvârșit slujba solemnă în amintirea ei, credincioșii veniți din alte colțuri ale țării au surprins pe camerele de fotografiat un serafim al Domnului, un porumbel de lumină și un stâlp de lumină. Al doilea an, 2022, pe mâna de argint, unde sunt prețioasele ei moaște, au apărut șiroaie de sânge, iar în dreptul icoanei de afară care o înfățișează s-a arătat un nor de lumină. Acum, cu mare smerenie vă mărturisesc că mi s-a aratăt într-o vedenie minunată, pe data de 29 decembrie 2021, după anumite îndoieli pe care le aveam, spunându-mi că mă voi însănătoși, lucru care s-a și întâmplat în aceeași zi. Această minune și celelalte arătări m-au determinat să îi aduc proslăvitele moaște de la Catedrala Sfântul Vladimir Luminătorul Rusiei, din Kiev, unde odihnește fericitul ei trup, și să scot o carte unicat în lume la care am lucrat un an de zile, căutând cărţi şi manuscrise vechi și traducând din mai multe limbi, unde am expus viața, pătimirile, istoricul sfintelor moaște, cultul și proslăvirea în toată lumea, minunile, acatistul, carte pe care am dăruit-o gratuit celor care și-au dorit-o. Iată, am adus la lumină multe lucruri neștiute despre personalitatea, harul și mijlocirile acestei mari mucenițe mai puțin cunoscute de credincioși, dar care împarte haruri speciale celor care o iubesc și o cinstesc”, a povestit preotul Florin Costel Văscu.
Florin Costel Văscu: „Sfeștocul de busuioc cu care stropeam credincioșii cu sfânta agheazmă a început să înverzească”
Preotul Florin Costel Văscu susține că i se arată tot felul de minuni chiar și după ce a încetat să mai slujească în parohia Hăbășești, din Strunga. Astfel, după Liturghia săvârșită pe 14 iunie 2024, la Parohia „Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Iosif Mărturisitorul” Constanța, preotul a observat că mănunchiul de busuioc cu care stropea credincioșii cu apă sfințită a înverzit.
„Prezența mea în această parohie a fost una strict duhovnicească, axându-mă cel mai mult pe partea slujirii altarului, adică cea de ritual liturgic. În timpul păstoririi de acolo, am cumpărat personal anumite lucruri ce au rămas bisericii, precum sfinte vase, sfeșnice, un chivot în formă de biserică pentru Sfintele Taine, cruce de binecuvântare, o stație cu amplificator și cinci boxe, iar la casa parohială un pat de două persoane, frigider, cuptor electric etc. Prin pronia lui Dumnezeu și din binecuvântate pricini la chemarea blândului Părinte Arhiepiscop Teodosie, care este omul lui Dumnezeu și al rugăciunii neîncetate, a trebuit să mă despart de dragii mei enoriași și să binevestesc Evanghelia în Sfânta și milenară Arhiepiscopie a Tomisului. Ceea ce vreau să menționez este că harul lui Dumnezeu nu m-a părăsit nici aici pe mine, nevrednicul slujitorul Lui, ci dimpotrivă, a prisosit. În săptămâna slujirii mele de rând la biserica de aici, vineri, pe 14 iunie 2024, după Dumnezeiasca Liturghie, sfeștocul de busuioc cu care stropeam credincioșii cu sfânta agheazmă a început să înverzească. Din start, mi-am dat seama că este un semn de la Dumnezeu, trimis prin milostivul și mult-pătimitorul părinte Justin Pârvu, care a trecut la cele veșnice pe data de 16 iunie 2013, anul acest împlinindu-se 11 ani de la adormirea sa în Domnul. Întocmai și atunci, la trecerea lui în rândul drepților, busuiocul cu care duhovnicul neamului binecuvânta credincioșii a înmugurit”, a declarat slujitorul Domnului.
Un pustnic i-a spus preotului că va sfârși ca un mucenic
Preotul Florin Costel Văscu susține că în urmă cu 12 ani a purtat o discuție cu un pustnic care de îndată ce l-a văzut i-a spus că va deveni martir pentru credința creștină.
„La încheiere, aș vrea să vă mai mărturisesc încă o experiență de har, trăită în preajma unui alt mare duhovnic, pustnicul Proclu Nicău de la Mitocu Bălan, trecut și el la cele luminoase și veșnice în anul 2017. Auzind de acest monah îmbunătățit și înzestrat cu darul înainte-vederii de la Dumnezeu, am hotărât ca împreună cu soția să mergem la sfinția sa în vara anului 2012. Maica, care era și sora lui și avea grijă de dânsul, i-a spus despre noi, iar părintele a dat răspuns să intrăm. Când am deschis ușa și m-a privit în ochi, pustnicul și-a pus mâinile la cap și a început a se vaită, zicând: «măi, măi, tu ai cunună de mucenic, martir te numești». După convorbirea spirituală și ziditoare de vreo 30 de minute, părintele ne-a binecuvântat și ne-a încredințat că ne va purta în rugăciunile sfinției sale permanent. Aceste cuvinte și astăzi le aud ca și atunci și gândul meu nu îmi spune altceva decât că pot fi martirizat oricând pentru zelul şi dragostea mea față de Domnul Iisus și să pătimesc asemenea drepților și sfinților din primele secole sau perioada regimului comunist. Dar fiecare suferință, prigoană și orice batjocură pe nedrept pentru mine este un capital și o onoare pe care Duhul Sfânt, Duhul Adevărului le va preschimba, la timpul hotărât, în bucurie și într-o răsplată veşnică”, a mărturistit preotul din Iași care este „îndrăgostit” de Sfânta Varvara.