Aceeași sau aceiași? Cum folosim corect cele două forme
Se întâlnesc adesea confuzii privind formele care sună sau se scriu asemănător. În acest caz se află și pronumele „aceeași” și „aceiași”. Corecte amândouă, însă se folosesc în contexte diferite.
Aceeași sau aceiași?
Aceeași este pronume demonstrativ, genul feminin, numărul singular și se folosește când ne referim la un substantiv de genul feminin, numărul singular. De exemplu: aceeași fată, aceeași cană, aceeași mașină.
Aceiași este pronume demonstrativ, genul masculin, numărul plural și se folosește când ne referim la un substantiv de genul masculin, numărul plural. De exemplu: aceiași băieți, aceiași profesori, aceiași colegi.
Confuzia există din cauza faptului că cele două forme seamănă destul de mult, atât în scriere, cât și în pronunție. Confuzia mai poate veni și din faptul că cele două sunt perechi de omofone.
Pronumele demonstrativ arată apropierea, depărtarea, diferențierea sau identitatea.
Pronumele demonstrativ de apropiere sunt: acesta, aceasta, aceștia, acestea, asta, asta, ăștia, astea. Pronumele demonstrativ de depărtare: acela, aceea, aceia, acelea, ala, aia, aia, alea.
Pronumele demonstrativ de identitate: același, aceeași, aceiași, aceleași.
Pronume demonstrative de diferențiere, care arată apropierea: ăstălalt, astalaltă, ăștilalți, astelalte, cestălalt, ceastălaltă, ceștilalți, cestelalte.
Pronume demonstrative de diferențiere, care arată depărtarea: celălalt, cealaltă, ceilalți, celelalte, alalt, ailaltă, ăilalți, alelalte.
Ce sunt omofonele?
Omofonele sunt cuvintele care se pronunță la fel, dar se scriu diferit. Acestea nu sunt întâlnite doar în limba română, ci în majoritatea limbilor care există. Perechile de omofone sunt folosite pentru a crea jocuri de cuvinte, în literatură sau poezie, pentru a sugera mai multe sensuri.
Exemple: m-ai și mai numai și nu mai, delegat și de legat, a-și (a își) și ași (plural de la as), deal, de-al și de-a-l, deschideți și deschide-ți, cuminte și cu minte, a și ia, ele și iele, ei și iei (a lua), chil și kil, tocsine și toxine.
Exemple în engleză: raise-rays-rase-raze-rehs-res-reais-[race], right-write-rite, brake-break.
Acestea nu trebuie confundate cu omonimele. Omonimele sunt cuvintele care se scriu la fel, dar au sensuri diferite. De exemplu: bancă (scaun sau instituție financiară ) bandă (adeziv, bandă în trafic, bandă de răufăcători), broască (animal, încuietoare), cadru (ambianță, ramă sau cadru militar) calcul (matematic sau renal) cățel (câine mic sau cățel de usturoi), clasă (sală de studiu, grup de elemente).
Omonimele pot fi ușor confundate cu paronimele. Paronimele sunt perechile de cuvinte ce se scriu asemănător sau aproape identic dar au sens total diferit. De exemplu: complement/compliment, dependenţă/dependinţă, emigraţie/imigraţie, familiar-familial, (a) enerva/(a) inerva, glacial/glaciar (a), investi/(a) învesti, libret/livret, literal/literar, oral/orar.
Ziua Limbii Române se sărbătorește pe 31 august în România. Legea a fost votată de Senat în ședința din 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților în ședința din 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
Prin urmare, trebuie să fiți atenți la context în momentul în care folosiți pronumele „aceeași” sau „aceiași”, ambele fiind corectă în cazuri diferite.