Această țară interzice accesul la ecrane pentru copiii sub 2 ani! Care sunt limitele stricte pentru cei mai mari
Autoritățile suedeze au lansat luni, 2 septembrie, un apel către părinți să evite expunerea copiilor sub doi ani la ecrane, prezentând totodată noi recomandări privind timpul pe care cei mici ar trebui să-l petreacă în fața dispozitivelor electronice, conform unui comunicat al Agenției pentru Sănătate Publică, citat de AFP și preluat de Agerpres.
Pentru copiii sub doi ani, se recomandă evitarea completă a expunerii la ecrane. În cazul celor cu vârste între doi și cinci ani, timpul petrecut în fața ecranelor ar trebui să fie limitat la maximum o oră pe zi. Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani ar trebui să stea în fața ecranelor cel mult două ore zilnic.
Țara care interzice accesul la ecrane pentru copiii sub 2 ani
Pentru adolescenții de 13-18 ani, Agenția pentru Sănătate Publică recomandă un timp maxim de două până la trei ore pe zi în fața ecranelor.
„Prea mult timp, smartphone-urile și alte ecrane au pătruns în fiecare aspect al vieții copiilor noștri”, a declarat ministrul Sănătății Publice, Jakob Forssmed, subliniind că tinerii de 13-16 ani petrec, în medie, șase ore și jumătate pe zi în fața ecranelor, în afara orelor de școală.
Acest nivel de utilizare „reduce timpul pentru activități de grup, pentru mișcare fizică și pentru un somn de calitate”, a adăugat ministrul, exprimându-și îngrijorarea cu privire la o „criză a somnului” în rândul tinerilor din Suedia. Conform datelor, mai mult de jumătate dintre liceenii de 15-16 ani nu dorm suficient.
De asemenea, Agenția pentru Sănătate Publică recomandă evitarea utilizării ecranelor înainte de culcare și păstrarea dispozitivelor electronice în afara dormitoarelor copiilor pe timpul nopții. Studiile citate de instituție arată că un timp excesiv petrecut în fața ecranelor poate perturba somnul, poate genera simptome depresive și poate afecta stima de sine și percepția asupra propriului corp.
Guvernul suedez a anunțat recent că analizează posibilitatea interzicerii smartphone-urilor în școlile primare.