Această familie din Iași este un exemplu pentru toți fermierii. Autoritățile au plătit milioane de euro pentru că au avut curajul să facă asta

de: Raluca Costin
04:00, 20 nov. 2019

Fermierii din județ care vor să își dezvolte afacerile agricole au înțeles că una dintre cele mai bune soluții este asocierea. Dacă aceștia reușesc să formeze o cooperativă, o asociație, banii de la Uniunea Europeană sunt mai mulți, dar și mai ușor de atras.

Cooperativa Agricolă din Moșna va primi două milioane de euro pentru a achiziționa utilaje agricole și pentru a construi două silozuri.

„Nu e greu să obții fonduri europene, dar trebuie să te implici. Sunt riscuri, dar noi ne bucurăm că finanțarea nerambursabilă e de 90 la sută din valoarea totală a proiectului”, susține Marcela Ignat, reprezentant al Cooperativei Agricole de Gradul II Moșna.

Șase proiecte europene finanțate la Moșna

Marcela Ignat, împreună cu soțul, fiica și ginerele, sunt agricultori de meserie. Aceștia exploatează aproximativ 1.000 de hectare de teren agricol în zona Moșna. Lor le-a venit ideea să depună un proiect la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru obținerea acestor fonduri, pentru că mai aveau experiența accesării banilor europeni și erau necesare utilajele agricole performante, dar și silozurile.

„Noi deținem patru firme, suntem agricultori care ne-am dezvoltat treptat, de mici. Ca orice fermier, după Revoluție, am cumpărat teren și am ajuns să deținem această suprafață. Noi suntem la al șaselea proiect european. Eu cred că dacă te implici și îți asumi niște riscuri, niște responsabilități, poți obține banii”, mai spune ieșeanca.

O moară va fi construită cu fonduri europene

Proiectul „Realizare investiție complexă la coooperativa agricolă în comuna Moșna”, cu un contract cu valoarea nerambursabilă de două milioane de euro este în derulare.

„Noi am semnat contractul de finanțare. Urmează să primim banii. Mai avem un proiect de 1,6 milioane de euro. Noi am cerut banii pentru a construi o moară. Sunt proiecte mari. Noi am deschis acum un an cooperativa. Sunt 5 membri, două firme și 3 persoane fizice și în ansamblu e văzut ca un start-up. Nu sunt luate în calcul fiecare ca firme vechi în domeniu și am găsit mai greu finanțare la bănci”, mai spune ieșeanca.

Crește numărul asociațiilor fermierilor

În ultimii ani, numărul cooperativelor și al asociațiilor de producători a crescut atât în Iași, cât și în restul țării. Fermierii au făcut aceste demersuri pentru a accesa mai ușor fondurile europene. Formele asociative dintre fermieri și procesatori, respectiv cooperativele și grupurile de producători au fost finanțate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale cu aproximativ 4 milioane de euro. Banii europeni au fost deja încasați de fermieri și investiți în silozuri, utilaje agricole, fabrici de procesare a fructelor. Potrivit AFIR Iași, până la sfârșitul anului, pentru proiectele cu achiziții independente se estimează plăți de aproximativ 700.000 de euro.