Aceasta este substanţa care are efect împotriva virusului şi a bacteriilor. În ce cantitate se foloseşte şi unde anume în casă
Clorul este cel mai puternic dezinfectant pe care îl poți folosi împotriva coronavirusului. Urmat de alcoolul izopropilic, clorul distruge coronavirusul definitiv și poate fi folosit pe diverse suprafețe din casă. Iată care este concentrația recomandată de medici și cum să îl folosești corect, pentru a te feri de iritații și arsuri pe căile respiratorii.
Înălbitorul pe bază de clor este unul dintre cei mai puternici dezinfectanți din casă, fiind suficient de concentrat pentru a distruge virusurile deosebit de contagioase precum coronavirusurile. Clorul distruge coronavirusul și va fi de mare ajutor de-a lungul epidemiei, când trebuie să ne dezinfectăm cu mare grijă încălțămintea, pardoseala, hainele sau tacâmurile.
Ce concentrație este recomandată
Clorul sau înălbitorul de rufe pe care îl iei din comerț este foarte concentrat, de aceea și provoacă imediat usturime, iritații ale pielii, ale ochilor și nasului.
Cercetătorii spun că este suficient să pui 200 ml de clor la o găleată de 5 litri de apă sau în funcție de instrucțiunile de pe eticheta produsului, deoarece nu toate produsele pe bază de clor din comerț au aceeași concentrație.
Mare atenție când folosești clorul!
Trebuie să fii precaută când folosești clorul, să îți pui mănuși și mască de protecție, deoarece clorul este ușor volatil și afectează căile respiratorii, pielea și ochii. De altfel, se recomandă să folosești clorul întotdeauna diluat cu apă și să deschizi larg ferestrele când faci curățenie cu această substanță.
De ce clorul distruge coronavirusul și multe alte bacterii și microbi
Ingredientul activ din clor este hipocloritul de sodiu, o substanță ‘corozivă’ pentru proteinele cu care se protejează diversele virusuri și bacterii. Această substanță poate distruge în câteva secunde coronavirusul, stafilococul, streptococul, virusurile de gripă obișnuită, bacteriile, ciupercile și mucegaiurile.
Hipocloritul de sodiu arde pur și simplu membrana proteică pe care virusurile o folosesc pentru a se proteja și care le ajută să reziste o perioadă mai lungă pe diverse suprafețe.
Se știe deja că noul coronavirus poate rezista de la 24 la 72 de ore (cel puțin!) pe metal, carton sau plastic. Îl poți aduce în casă pe talpa pantofilor, dacă ai trecut printr-o zonă contaminată (unde a scuipat o persoană infectată, spre ex.) Îl poți aduce în casă de pe produsele cumpărate din magazin pe care au mai pus mâna persoanele contagioase sau chiar pe haine, dacă a strănutat un bolnav lângă tine.
Ține minte că, la un simplu strănut, sunt expectorate cel puțin 100.000 de picături de salivă cu o viteză de 160km/oră. Pare incredibil, dar a fost dovedit științific și trebuie să fim conștienți că o persoană care strănută lângă noi în aceste zile ne pune viața în pericol.
Cum trebuie să folosești soluția pe bază de clor
- Pune un recipient cu clor și cu pulverizator la ușa de la intrarea în casă și pulverizează tălpile pantofilor înainte să pășești pe hol.
- Pune un preș la ușă, în afara casei, îmbibat în soluție de apă și clor conform concentrațiilor de mai sus.
- Folosește soluția de clor să cureți ușile, clanțele, întrerupătoarele, dar neapărat cu masca pe față și mănuși în mâini. Dacă știi că ești sensibilă la clor, folosește și ochelarii de soare să te protejeze când pulverizezi soluția.
- Spală gresia și faianța cu soluția pe bază de înălbitor. Poți spăla pardoseala din gresie, dar nu și parchetul. Ai grijă să deschizi larg geamurile, să se evapore clorul imediat!
- Dezinfectează hainele albe cu care vii de afară, punând o linguriță (5ml) de înălbitor la 3 litri de apă. Apoi le poți spăla la mașină.
- Dezinfectează măștile de protecție din materiale textile, lăsându-le 30 de minute în soluție de clor. Apoi se clătesc în mai multe rânduri de apă călduță și se usucă la soare.
Dacă ai avut o persoană infectată cu coronavirus în casă, pune toate tacâmurile, oalele și cănile în ligheane curate, cu soluție de clor și lasă-le cel puțin 30 de minute, înainte să le clătești bine. Clorul distruge coronavirusul care poate rămâne pe metal până la 3 zile. Solicită și sprijinul autorităților să îți decontamineze casa, dacă te poți muta câteva zile în altă locuință.