Aceasta este strada care îi pune în dificultate pe șoferi. Ce reguli rutiere se aplică

de: BZI.ro
09:45, 10 mai 2024

Aceasta este strada care îi pune în dificultate pe șoferi. În Frankfurt, oraș cu aproape 800.000 de locuitori, există o stradă ,,populată” de nu mai puțin de 760 de indicatoare pentru șoferi. Iată ce reguli rutiere se aplică.

Aceasta este strada care îi pune în dificultate pe șoferi

Strada aflată într-un important oraș al Europei are nu mai puțin de 760 de indicatoare rutiere. Este vorba de orașul Frankfurt din Germania. Sutele de indicatoare rutiere se află pe o rază de circa 1.000 de metri.

Nici măcar cei care locuiesc sau trec prin zonă nu mai înțeleg regulile de circulație care se aplică. Autoritățile nu vin cu explicații clare pe acest subiect, iar șoferii, pietonii și bicicliștii sunt neoivți să se descurce când vor să circule pe această stradă.

Unde s-au montat primele semafoare cu linii albe

Germania a marcat apariția primelor semafoare cu numărătoare inversă, care utilizează linii în locul numerelor convenționale. Această inovație are o semnificație majoră atât pentru șoferi, care pot anticipa momentul când semaforul se va schimba, cât și pentru pietoni, care vor avea un indiciu vizual clar cu privire la timpul rămas pentru traversarea străzii.

Afișajul de numărătoare inversă constă de obicei dintr-o serie de linii albe care arată timpul rămas. Pietonii pot folosi acest afișaj pentru a estima cât timp le mai rămâne pentru a traversa strada. Când numărătoarea inversă a expirat, semaforul pentru pietoni devine roșu, indicând că nu mai este sigur de traversat strada. Cu toate acestea, semafoarele cu numărătoare inversă sunt controversate.

Toți șoferii ar trebui să cunoască semnele rutiere, însă în realitate unele sunt mai puțin cunoscute pentru șoferii români, întrucât acestea sunt mai degrabă întâlnite în țările din vestul Europei. Șoferii trebuie să fie atenți în fața noilor indicatoare rutiere mai ales când călătoresc în alte țări. De exemplu, un semn care stârnește confuzie este cel cu un punct roșu mare și o săgeată neagră. Acest punct face parte din „ruta roșie”, o rută alternativă menită să evite blocajele de trafic. De exemplu, în Bavaria, această rută roșie poate fi găsită lângă „tunelul Pfaffensteiner”, unde ambuteiajele sunt dese și pe distanțe lungi.

Și în România a fost montat un nou indicator rutier. Indicatorul rutier ar putea fi întâlnit pe autostrăzi și drumurile expres în viitorul apropiat. Acesta este de culoare verde și are desenate două săgeți orientate în sus, precum și o mașină schematizată.

Semnul va fi însoțit de textele: ”păstrați distanța” și ”2 săgeți = siguranță”. Semnul de circulație îi va avertiza pe șoferi despre existența unor astfel de săgeți pe carosabil, acesta fiind considerat un tip de marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței în trafic. Distanța minimă față de mașina din față va fi egală cu a celor două săgeți orientate cu vârful în sus. Marcajele de ghidare vor fi desenate pe fiecare bandă de circulație. Indicatorul va fi unul informativ, fiind instalat pe sectoarele de drum unde au loc cele mai multe accidente provocate de lipsa păstrării distanței față de mașina din față. Testele arată că distanțele de care are nevoie un automobil să frâneze pentru a opri în condiții de siguranță sunt mult mai mari decât își imaginează șoferii.