Aceasta este cea mai cautata femeie din Iasi. Profesorii din UMF si procurorii sunt pe urmele ei – FOTO, VIDEO
@ S-a dat mita, s-au facut falsuri cu listele de admitere la UMF Iasi? @ Atat procurorii DNA cat si profesorii universitatii ar vrea sa o ia la intrebari pe fosta secretara sefa de la rectorat, Gabriela Cuciureanu care insa a disparut dupa ce a izbucnit scandalul
Lovitura crunta pentru Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa, care pare sa intre intr-un nou scandal de coruptie, chiar in aceasta perioada cand Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a demarat noi proceduri de evaluare a unitatii de invatamant superior. Scandalul, care a capatat o asemenea amploare incat ambasadorul Romaniei in Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocat la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicatii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenti marocani inscrisi in primul an la UMF. Studentii figurau initial ca fiind inscrisi in primul an la medicina, dar numele lor au fost ulterior sterse, fara nicio explicatie. Ministrul Educatiei a fost nevoit sa ia atitudine si, dupa toate acestea, rectorul interimar Dragos Pieptu a fost nevoit sa-si dea demisia. In final s-a constatat ca, de fapt, un numar de 94 tineri straini din Maroc, Polonia si Franta s-au trezit in urma cu circa doua saptamani ca nu au capatat statutul de studenti ai UMF, desi au parcurs procedurile de admitere si au achitat taxele necesare. Totul a culminat ieri cu descinderile procurorilor DNA, care au ridicat de la UMF Iasi toate documentele necesare pentru a elucida situatia. Cum s-a ajuns aici? Toti cei implicati, sefii din UMF, dar si anchetatorii, ar vrea sa o ia la intrebari pe Gabriela Cuciureanu, fosta secretara sefa de la rectorat, persoana care avea in atributiile de serviciu centralizarea tuturor informatiilor legate de inscrierea studentilor si redactarea listei finale cu persoanele admise.
Liste de admitere false? Iata procedura
Din cei 94 de tineri straini care au pierdut in aceste imprejurari statutul de student al UMF, un numar de 90 ar fi optat pentru Facultatea de Medicina Generala, iar restul de 4 pentru Facultatea de Stomatologie. De ce toata lumea vrea sa o ia la intrebari pe Gabriela Cuciureanu? Pentru ca, potrivit primelor cercetari, procedura de admitere a functionat perfect pana in momentul in care listele celor admisi au ajuns la Gabriela Cuciureanu. Pentru a intelege mai bine, trebuie sa explicam sumar procedura de admitere a studentilor straini. La nivelul fiecarui decanat functioneaza o comisie de admitere, care primeste dosarele de admitere ale studentilor si le evalueaza in baza unor criterii prestabilite si aprobate de Ministerul Educatiei. In functie de continutul dosarului, fiecare student primeste un punctaj. Comisia de admitere a fiecarei facultati redacteaza lista cu studentii straini pe care i-a admis si o trimite la rectorat.
Citeste si: Sexologul Bebe Mihaescu: amanunte despre coruptia din UMF – VIDEO
Listele erau primite chiar de Gabriela Cuciureanu. Dupa ce realizeaza propriile verificari cu listele primite de la facultati, secretariatul rectoratului are misiunea de a intocmi lista finala cu tinerii care au fost admisi la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa. Inainte de a publica lista finala, rectoratul trimite facultatilor lista studentilor care pot fi inmatriculati. Studentii selectati de secretariatul rectoratului pentru fiecare facultate ar trebui sa provina dintre cei selectati de fiecare comisie de admitere in parte. Dupa ce primesc lista finala cu cei admisi de la secretariatul rectoratului, facultatile notifica studentii in legatura cu procedurile care trebuie urmate pentru a incepe studiile. Numai ca, in acest caz, s-au gasit inadvertente intre listele plecate de la facultati si listele care s-au intors dupa ce au trecut prin filtrul secretariatului rectoratului. De aceea, cei 94 studenti declarati admisi de comisiile facultatilor nu s-au regasit pe lista finala intocmita de rectorat. S-ar parea ca, rectoratul a facut propria selectie, prin modificarea punctajului studentilor straini. Unii studenti care aveau punctaj mic au primit cateva puncte pentru a fi admisi, iar altii au fost depunctati pentru a fi respinsi. Se vorbeste ca aceste modificari s-au facut in functie de valoarea sumelor primite drept mita de persoanele implicate. Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI au reusit ieri sa o contacteze telefonic pe Gabriela Cuciureanu, dar aceasta a refuzat sa faca comentarii.
Si ministrul o acuza pe Cuciureanu
Dupa izbucnirea scandalului, Ministerul Educatiei a trimis propriul corp de control pentru a face verificari. Primele concluzii ale inspectorilor Ministerului Educatiei duc la concluzia ca au fost savarsite unele fapte de coruptie. Ministrul Sorin Mihai Cimpeanu a lasat, de asemenea, sa se inteleaga ca in acest caz abuzurile se leaga de unele modificari arbitrare ale punctajelor studentilor. „La Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi nu este vorba de o eroare, ci de un act de coruptie. Sa fim seriosi, atunci cand se modifica punctajele in cazul a 94 din cei care au dat admiterea, nu se pune problema unei erori. Cei din corpul administrativ, inclusiv secretara sefa, poarta responsabilitatea acestui fapt si dupa raportul corpului de control al nostru, trimis la UMF, sanctiunea pentru secretara sefa va fi desfacerea contractului de munca. In rest, nu ma pot pronunta in legatura cu ancheta pe care o deruleaza DNA-ul acum la UMF. Trist este ca, aceasta situatie nu aduce o pata neagra doar asupra invatamantului superior romanesc, ci si la nivel international”, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu. Ministrul Educatiei a adaugat ca, pana pe 26 octombrie va avea loc reevaluarea dosarelor.
Bebe Mihaescu stia de acum 4 ani
Sexologul Bebe Mihaescu a atras atentia, inca de acum 4 ani, in cadrul unei conferinte de presa, ca se petrec unele nereguli la rectorat in legatura cu admiterea studentilor straini. Si aceasta a indicat-o ca vinovata pe Gabriela Cuciureanu. Bebe Mihaescu a argumentat ca intreg sistemul de examinare a studentilor straini este corupt. Acesta atragea atentia ca unii studenti straini s-au trezit ca au achitat taxele, au obtinut chitante de la Gabriela Cuciureanu, care la acea vreme era secretara Facultatii de Medicina, dar dupa aceea, cand s-a verificat, acestia figurau in continuare cu datorii la plata scolarizarii.
„S-au platit taxe la Gabriela Cuciureanu, iar banii nu au ajuns in conturile universitatii. De ce se acopera acest lucru? Nu cumva se impart banii? S-a construit o structura infractionala protejata de Big Brother, rectorul Vasile Astarastoae. Tensiunile cadrelor didactice in raport cu studentii straini sunt ascunse sub pres. Profesorilor li se zgarie masinile si li se taie cauciucurile de la masina”, a mai spus atunci Bebe Mihaescu. Dupa aceste declaratii, in loc sa ia masuri pentru a indrepta lucrurile, conducerea UMF a decis sa-l dea afara pe Bebe Mihaescu.