Această biserică din Iași și-a recăpătat farmecul de altădată cu bani europeni! Preotul nu poate însă sluji în ea: „Este finalizată doar la exterior. Mai avem nevoie de vreun milion de euro”
Biserica „Sfinții Teodori” din Iași și-a recăpătat farmecul de altădată cu bani europeni, datorită unui proiect cultural transfrontalier – „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca 1HARD/2.1/88”. La șapte luni după finalizarea acestuia, preotul nu poate încă sluji în lăcașul de cult, slujbele realizându-se în Paraclisul „Sfinții Mari Mucenici Teodori”, care este situat vizavi de biserică.
Această biserică din Iași și-a recăpătat farmecul de altădată cu bani europeni! Lăcașul mai are însă nevoie de investiţii pentru restaurarea interioară
Parohia „Sfinții Teodori” din Iași și-a recăpătat frumusețea de altădată datorită proiectului „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca 1HARD/2.1/88”, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (IEVP). Contractul de finanţare a avut o valoare totală de 1.838.840,01 euro, din care 1.597.915,86 euro a fost finanțarea Uniunii Europene. A fost semnat la data de 10 iunie 2021 și s-a încheiat la finalul lunii decembrie 2023. Proiectul a fost lansat, în urmă cu mai bine de trei ani, de către Parohia „Sfinții Teodori” din Iași, în parteneriat cu Parohia „Sfântul Dimitrie” din Soroca – Republica Moldova, Asociația Obștească „Soarta” și Fundația „Solidaritate și Speranță” Iași și a urmărit valorificarea durabilă a patrimoniului cultural cu potențial turistic oferit de două obiective, unul la Soroca, Republica Moldova și unul la Iași, România. La șapte luni după finalizarea sa, în Biserica „Sfinții Teodori” din Iași încă nu se poate sluji.
„Lucrările de restaurare au fost finalizate acum un an. Este finalizată doar la exterior. Exteriorul e gata, trebuie doar să mai fie refăcute încadramentele de piatră. În schimb, mai avem de lucru la interior, ne trebuie bani pentru pictura interioară și restaurare catapetesmei. Acesta este motiv pentru care încă nu slujim în biserică, ci în paraclisul de vizavi. Mai avem nevoie de vreun milion de euro să facem și pictura”, a declarat preotul paroh Benone Dascălu.
Catapeteasma lăcașului de cult cuprinde icoane din trei perioade istorice diferite, respectiv secolele XVII-XIX. Pentru restaurarea acesteia, părintele Benone Dascălu a realizat un proiect care a fost aprobat de Patriarhia Română și Ministerul Culturii. Devizul economic este în valoare de 520.000 de euro.
Precizăm că părintele Benone Dascălu a fost numit paroh la această biserică în data de 1 martie 2015 și a depus eforturi însemnate pentru obținerea de fonduri europene pentru restaurarea lăcașului de cult.
Biserica „Sfinții Teodori” din Iași se afla într-o avansată stare de degradare
Biserica „Sfinții Teodori” din Iași a fost construită între anii 1750-1761, pe locul unui lăcaș de cult din lemn, care data din 1665, fiind construit de către marele vornic Solomon Bârlădeanul. Biserica de lemn a fost distrusă de un incendiu în anul 1735. Hramul bisericii, ca și numele, este reprezentat de Sfinții Teodori, și anume Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron și Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat. Investițiile în restaurarea, reabilitarea și consolidarea lăcașului de cult erau necesare, deoarece biserica se afla într-o avansată stare de degradare, turlele sale erau puternic avariate, existau numeroase crăpături în bolți din cauza cărora exista riscul ca acestea să se prăbușească. Odată ce Biserica „Sfinții Teodori” din Iași va fi restaurată în totalitate, nu doar că își va recăpăta farmecul de altădată și se va putea din sluji în ea, ci va fi și un import obiectiv turistic.