Accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic: Metode de prevenție și tratament

de: BZI.ro
14:34, 10 mart. 2022

Accidentul vascular cerebral ischemic este cel mai întâlnit tip de AVC și are nevoie de tratament imediat. Acesta are loc atunci când vasele de sange de la nivelul creierului sunt blocate, îngustate, fapt ce reduce în mod semnificativ fluxul de sânge (ischemie).

Vasele de sânge pot fi îngustate sau blocate de depozitele de grăsime, care se acumulează în artere, de cheaguri de sânge sau de alte reziduuri, care circulă prin vasele de sânge și se depun pe pereții acestora.

Există trei tipuri de accident vascular cerebral, și anume: accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic și accident vascular cerebral tranzitor. Tratamentul depinde de tipul de AVC și de cauza care a dus la apariția acestuia.

Accident vascular cerebral (AVC) ischemic: Tratament

În cazul unui accident vascular cerebral ischemic este nevoie ca fluxul de sânge către creier să fie restabilit, prin administrarea intravenoasă de medicamente, care ajută la dizolvarea posibilelor cheaguri de sânge. Acest lucru se realizează în primele cinci ore de la apariția primelor simptome.

Mai există posibilitatea ca medicul să administreze medicamente direct în vasul de sânge blocat, procedeu ce poartă numele de terapie endovasculară. Datorită acestei metode, riscul de apariție a complicațiilor pe termen îndelungat poate fi redus și vindecarea este sporită. Administarea de medicamente direct la nivelul creierului se realizează cu ajutorul unui cateter. În situația în care vorbim despre un cheag de sânge de dimensiuni mai mare, care nu poate fi dizolvat, medicul se va folosi de cateter, pentru a-l extrage cât mai repede cu putință.

În ceea ce privește tratamentul pentru un accident vascular cerebral hemoragic, este necesară oprirea sângerării și reducerea tensiunii arteriale la nivelul creierului, determinate de excesul de fluide. Tratamentul include: administrarea de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale şi a convulsiilor; intervenţie chirurgicală, în cazul în care sângerarea este masivă, astfel încât sângele să fie eliminat şi pentru a reduce tensiunea intracraniană, dar şi pentru a repara vasele de sânge afectate; poziţionarea unei cleme mici la baza anevrismului, pentru a opri sângerarea; îndepărtarea chirurgicală a anevrismului, care ar putea duce la ruptura vasului de sânge şi la apariţia sângerării, scrie besmax.ro.

Pacienții vor fi monitorizați timp de câteva zile, după administrarea tratamentului de urgență. Unii pacienți pot rămâne cu sechele după un AVC, fapt ce necesită tratament de recuperare. Acesta poate include terapie fizică şi ocupaţională, terapie recreaţională, recuperare neuromusculară şi cognitivă, respectarea unui anumit regim alimentar sau consult psihologic, în funcţie de caz.

În cazul unui accident vascular cerebral ischemic este nevoie ca fluxul de sânge către creier să fie restabilit, prin administrarea intravenoasă de medicamente, care ajută la dizolvarea posibilelor cheaguri de sânge.

Cum poate fi prevenit un atac cerebral?

Un atac cerebral poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin apelarea la servicii medicale de calitate, pentru a ține sub control eventualele afecțiuni.

În cazul în care ați suferit deja un accident vascular cerebral, puteți lua o serie de măsuri. Printre acestea se numără: ținerea sub control a hipertensiunii arteriale, de regulă, prin administrarea unui tratament medicamentos şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos; reducerea nivelului de colesterol şi evitarea consumului de alimente grase, în special al celor care conţin grăsimi trans sau săturate, ori prin administrarea de medicamente care ajută la reducerea colesterolului; renunţarea la fumat şi alcool; tratarea bolilor care pot creşte riscul de apariţie a unui accident vascular cerebral, precum diabet sau apnee obstructivă în somn; ținerea sub control a greutăţii, adoptarea unui stil de viaţă activ şi a unei alimentaţii echilibrate și adoptarea unei diete bogate în fructe şi legume.

În plus, medicul vă poate indica să urmați un tratament medicamentos, menit să redus riscul de apariție a unui nou accident vascular cerebral.

Un atac cerebral poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin apelarea la servicii medicale de calitate, pentru a ține sub control eventualele afecțiuni.