Accesul la TikTok va fi restricționat! Ce categorie de cetățeni este vizată
Accesul la TikTok va fi restricționat! Noua măsură a fost anunțată de autoritățile australiene. Se vor impune și limite privind accesul la Facebook și Instagram. Iată ce categorie de cetățeni este vizată.
Accesul la TikTok va fi restricționat!
Unele dintre cele mai dure restricții privind rețelele sociale au fost anunțate în Australia. Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a anunțat luni, 25 noiembrie 2024, o serie de măsuri legislative menite să impună verificarea vârstei utilizatorilor rețelelor sociale, inclusiv prin utilizarea unor sisteme biometrice sau a documentelor oficiale.
Rețelele sociale vor fi obligate să elimine informațiile personale folosite pentru verificarea vârstei imediat după procesare. Legislația vizează giganți precum Meta (Facebook, Instagram), TikTok și Snapchat, care vor trebui să implementeze noile sisteme de verificare.
Pe lângă reacțiile negative din partea companiilor tehnologice, propunerea a stârnit și preocupări legate de drepturile digitale, având în vedere că proiectul de lege nu prevede excepții pentru utilizatorii sub 16 ani care au consimțământul părinților pentru crearea conturilor.
Reguli stricte privind accesul la rețelele sociale
Australia nu este singura țară care introduce restricții legate de utilizarea rețelelor sociale de către tineri. Anul trecut, Franța a propus interzicerea accesului la rețelele sociale pentru persoanele sub 15 ani, dar cu posibilitatea consimțământului parental. În SUA, companiile tehnologice sunt deja obligate să solicite consimțământul părinților pentru colectarea datelor utilizatorilor sub 13 ani. Mai mult, aplicaţiile de social media ar trebui interzise copiilor sub 15 ani, iar minorii de peste 15 ani ar trebui să aibă acces doar la platforme considerate ,,etice”, se precizează în noul proiect de lege. Pe lista țărilor care impun reguli pentru copiii care folosesc rețelele sociale se află Norvegia. Autoritățile din această țară au anunțat că va crește limita de vârstă minimă pentru accesul pe rețelele de socializare de la 13 la 15 ani.
Noile măsuri dure au ca scop protejarea tinerilor care devin de multe ori vctime ale mediului online. Mulți adolescenți acceptă provocările lansate pe TikTok și ajuns să își pună viața în pericol. Mai multe adolescente s-au automutilat după ce au accesptat o nouă provocare de pe TikTok. Zeci de adolescente din Gjakova, un oraș din Kosovo, s-au automutilat pentru a demonstra că sunt capabile să facă față provocării extreme care circula pe rețelele de socializare. Cazurile tragice au fost descoperite de profesori, dar și de părinți.
„O mamă m-a sunat ca să-mi spună că fiica ei, elevă în clasa a cincea, s-a mutilat împreună cu prietenele ei în timp ce participa la o provocare TikTok. La început, am crezut că ele s-au rănit – în mod deliberat – la mâini, cu obiecte ascuţite. Dar, după examinările medicale, ne-am dat seama că unele dintre fete aveau zeci de tăieturi pe tot corpul. N-a fost un şoc doar pentru comunitatea educaţională, a fost un cutremur pentru toată lumea.”, a declarat un inspector școlar.
„Este ca un joc pentru fetele cu vârste între 9 şi 17 ani, care reproduc ceea ce văd pe TikTok. A devenit cel mai rău coşmar al meu.”, a precizat mama unei fete.
Prin urmare, mai multe state au introdus măsuri stricte privind accesul la rețelele sociale. Recent, Australia a anunțat că limita accesul la TikTok pentru tinerii cu vârsta sub 16 ani.