Accesul interzis pe terenurile de sport din curtea școlilor ieșene în afara orelor de program. „Distrug mai mult decât se joacă!“
Curtea Constituțională a respins proiectul de lege care ar fi permis folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlilor și în afara orelor de program. Inspectorul de educație fizică și sport de la ISJ Iași și directorii ieșeni consideră că accesul liber în curtea școlii și în bazele sportive școlare în afara orelor ar trebui să fie restricționat. Elevii pot folosi terenurile doar în baza unui regulament școlar și doar cu supravegherea unui cadrul didactic
Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care, practic, respinge modificarea Legii educației fizice și sportului care ar fi permis elevilor accesul liber în curtea școlii și în bazele sportive școlare și în afara orelor de program și consideră neconstituțională Legea. Guvernul României contestase la CCR legea depusă de USR pentru modificarea unui articol din Legea educaţiei fizice şi sportului 69/2000.
Inspector ISJ Iași:„ Dacă activitățile sportive se organizează în baza unui regulament, nu sunt împotrivă să fie folosite terenurile de sport”
Inspectorul de educație fizică și sport la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, Sorin Popovici, a declarat reporterilor de la BZI că folosirea terenurilor de sport din curtea școlilor ieșene trebuie să fie una corectă și sub o formă organizată.
„Eu, în general, susțin mișcare, în orice ipostază, bineînțeles sub o formă organizată. Dacă activitățile sportive se organizează în baza unui regulament, nu sunt împotrivă să fie folosite terenurile de sport. Noi am discutat cu privire la astfel de proiecte și înainte. Ideea este că bazele sportive aparțin de Primărie și sunt administrate de către școli sub o formă organizată se pot desfășura diverse activități sportive. Dacă se vine cu un program bine organizat, noi nu suntem împotrivă ca elevii și tânăra generație să facă mișcare. Mișcarea trebuie promovată în rândul ieșenilor de toate vârstele”, a declarat Sorin Popovici.
Guvernul României contestase la CCR legea depusă de USR pentru modificarea unui articol din Legea educaţiei fizice şi sportului 69/2000. Aceasta prevedea introducerea unui nou alineat, 9, la art. 6, potrivit căruia:
(9) Cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ, infrastructura sportivă școlară din învățământul preuniversitar este utilizată și de terți după cum urmează:
- a) copiii au acces gratuit în infrastructura sportivă școlară în aer liber, în baza unui regulament de folosință. În infrastructura sportivă acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată;
- b) persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată.”
Practic, diferența față de vechea lege era introducerea termenului terți și a sintagmei în baza unui regulament de folosință. Iată forma inițială a legii:
- Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare.
Elevii ieșeni pot desfășura activități sportive doar sub supraveghere
Directorul Cristian Popa, de la Școala Gimnazială „Alexandru Cel Bun” din Iași, a spus reporterilor de la BZI că foarte mulți elevi distrug bunurile din curtea școlilor.
„În vederea folosirii terenului de sport sunt și pro, și contra! Acestea pot fi folosite doar în condițiile în care există o supraveghere. Cei mai mulți dintre copii distrug mai mult decât se joacă!”, a menționat directorul, Cristian Popa.
Profesorii de educație fizică și sport încurajează mișcarea copiilor doar în cazul în care este un cadru didactic care poate oferi o regulă în vederea desfășurării activităților sportive.
„Curtea Constituțională a respins proiectul de lege pentru că presupune niște costuri, copiii trebuie supravegheați, există foarte multe riscuri de accidentări. Presupune un efort din partea primăriilor care trebuie să pună gardian sau efort din partea școlilor. Nu cred că un simplu paznic poate oferi primul ajutor. La noi, la Școala Gimnazială «Titu Maiorescu», copiii toată vara sunt la școală după-amiaza. Este un proiect de vară, iar profesorii vin pe rând pentru a supraveghea activitatea sportivă. Eu sunt pentru folosirea terenurilor doar în condiții de siguranță. Portarul nu permite accesul copiilor dacă nu este și un cadru didactic care să dirijeze buna desfășurare a activităților. Pentru a evita orice risc de accidentări, având în vedere că terenurile sunt de beton, iar copiii pot fi neatenți”, a declarat Radu Ciprian, profesor de Educație fizică și sport la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” Iași.
Terenurile de sport pot fi utilizate doar în conformitate cu regulamentul școlar.