Acatistul Sfintei Parascheva: Pentru vindecarea trupului și sufletului – VIDEO

de: BZI.ro
14:57, 15 apr. 2021

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată Ocrotitoarea Moldovei deoarece de mai bine de 370 de ani moaştele ei se găsesc la Iaşi. Pe 14 octombrie, când are loc, de obicei, marele pelerinaj la moșatele Sfintei Cuvioase Parascheva, și nu numai, se citește Acatistul Sfintei Parascheva.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt considerate un adevărat izvor de binecuvântare şi de însănătoşire duhovnicească şi trupească pentru toţi cei care se roagă la ea.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este privită ca un simbol al unităţii ortodoxiei, o dovadă clară că sfinţenia este ridicată la Domnul, fiind făcut lumină de iubire şi apropiere între toţi cei care mărturisesc şi trăiesc în aceeaşi credinţă.

Acatistul Sfintei Parascheva: Viața și minunile făcute de Ocrotitoarea Moldovei

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Aceasta s-a născut în Epivata (azi Selimpaşa), în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). A crescut într-o familie de credincioși, un frate de-al ei călugărindu-se sub numele de Eftimie și fiind ulterior ales episcop, în localitatea Madite.

Pe când avea doar zece ani, a ascultat Sfânta Liturghie şi de atunci a început să săvârşească multe fapte de milostenie, dăruindu-și de multe ori dăruit hainele sale săracilor. Sfânta Parascheva a moștenit o mare avere de la părinţi, pe care a dat-o săracilor. Timp de cinci ani a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici a plecat la Ierusalim, după care a ajuns la o mănăstire de călugăriţe din Iordan.

Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă la locurile părinteşti. Aceasta s-a întors la Epivata, localitatea în care s-a născut, unde a trecut la cele sfinte, fiind îngropată ca o străină, fără ca nimeni să ştie cine era.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași

Ulterior, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost duse la Biserica „Sfinţii Apostoli” din Epivata, unde au avut loc mai multe în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaşte.

Viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva a fost inclusă de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei în Cazania lui, tipărită la Iaşi în 1643.

De-a lungul timpului, din cauza evenimentelor politice, moaştele Sfintei Parascheva au fost strămutate în mai multe locuri.

În anul 1641, domnitorul Moldovei Vasile Lupu al Moldovei a primit din partea patriarhului Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), moaştele Cuvioasei Parascheva.

În ziua de 13 iunie 1641, moaştele au fost aşezate în biserică Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, ctitoria domnitorului.

Între 15 martie şi 27 octombrie 1944, din cauza ofensivei sovietice în Moldova, sfintele moaşte au fost mutate la Mănăstirea Ciorogârla, lângă Bucureşti, iar ulterior, până la 26 noiembrie, acelaşi an, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, după care a fost readusă la Iași.

Racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Racla iniţială Sfintei Cuvioase Parascheva a fost deteriorată în incendiul din 1888, iar în 1891 s-a confecţionat o altă raclă din lemn de chiparos şi cu îmbrăcăminte de argint.

Ulterior, racla sfintei a fost restaurată la un atelier specializat din Grecia, fiind reînnoit lemnul de chiparos, a fost reparată încuietoarea, s-a intervenit la argintul cu care era îmbrăcată racla şi s-au aurit chipurile sfinţilor români sculptate pe ea. Pe toată perioada recondiţionării, moaştele Sfintei Parascheva au fost aşezate într-o raclă din lemn sculptat la un atelier din zona Neamţului.

 

Rugăciunea Sfintei Cuvioase Parascheva

Rugăciunea Sfintei Cuvioase Parascheva poate fi citită de orice credincios care apelează la ajutorul divin pentru vindecarea trupului și sufletului.

Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva începe cu rugăciuni începătoare și se continuă cu Condacul 1, care are la final versetul „ Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „ Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!“

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se citește Rugăciunea Sfintei Parascheva:

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.“