Acatistul Sfântului Iosif de la Optina, cel mai frumos și vestit acatist de la Optina

de: BZI.ro
15:40, 09 mai 2024

Acatistul Sfântului Iosif de la Optina este una dintre cele mai frumoase rugăciuni scrise în cinstea Domnului Iisus Hristos. Acesta trebuie citit de cel puțin două ori pe zi pentru a te ajuta în viața de zi cu zi.

Din inima Rusiei, în timpurile tulburi care au reprezentat secolul al XIX-lea pentru Biserica Ortodoxă, a apărut ca o stea Sfântul Iosif de la Optina. Viața și învățăturile sale au ajutat să lumineze milioane de suflete, oferind o cale de căutare a lui Dumnezeu într-o lume atât de tulburată. Iată Acatistul Sfântului Iosif de la Optina, care te va ajuta să îți înfrunți toate temerile.

Viața Sfântului Iosif de la Optina

Sfântul Iosif s-a născut pe data de 6 noiembrie 1837, având la botez numele Ivan. El s-a născut în satul Martyovo din provincia rusă Kaluga. Încă de mic copil, a arătat o adevărată chemare spre calea spirituală și către slujirea lui Dumnezeu. Această căutare l-a adus la Mănăstirea Optina în anul 1858, începând astfel călătoria sa duhovnicească. În anul 1880, după moartea Starețului Ambrozie, Sfântul Iosif a fost ales stareț la Optina. Această perioadă a fost marcată de o puternică revitalizare spirituală a mănăstirii, sub conducerea sa înțeleaptă și blândă. El a fost un model de smerenie și iubire necondiționată față de aproapele său, oferind sfaturi și încurajare celor care îl căutau. Sfântul Iosif a lăsat în urma sa o bogată moștenire spirituală prin învățăturile sale. El a subliniat importanța rugăciunii neîncetate și a căii smereniei în căutarea lui Dumnezeu. În timpul său, Optina a devenit un centru al învățăturilor duhovnicești, atrăgând numeroși călugări și credincioși dornici să primească îndrumare spirituală. Unul dintre cele mai cunoscute învățăminte ale sale a fost că „bunătatea înseamnă să îndurăm orice fără să spunem rău despre nimeni”. Această învățătură a subliniat importanța iubirii și compasiunii față de toți cei din jurul nostru, indiferent de circumstanțe.

Acatistul Sfântului Iosif de la Optina

Condac 1

Aleşi fiind de Dumnezeu din această lume plină de deşertăciuni, o, Cuvioşilor Părinţi ai Optinei, aţi ridicat cu evlavie crucea voastra şi lui Hristos cu credinţă I-aţi urmat şi îndrăzneală în mijlocirea voastră înaintea Domnului aţi căpătat. Pentru aceasta, aducându-vă acum cu sârguinţă rugăciune, cu dragoste strigăm vouă: Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi ai Optinei, luminoşi purtători ai harului stăreţiei!

Icos 1

Căutand din toată inima viaţa îngerească monahală, aţi lepădat toate patimile lumeşti, înţelepţilor întru Dumnezeu. Şi în braţele Tatălui cu dragoste la Sihăstria Optina aţi venit, umblând pe calea cea strâmtă şi plină de suferinţe până la sfârşitul petrecerii voastre pământeşti. Pentru aceasta, cântări de laudă vă aducem, strigând:
Bucuraţi-vă, alergare cu bucurie la chemarea Domnului;
Bucuraţi-vă, următori lui Hristos cu toată dorinţa;
Bucuraţi-vă, luare pe umeri a crucii voastre;
Bucuraţi-vă, iubire de Dumnezeu mai presus de toate cele din lume;
Bucuraţi-vă, desăvârşită lepădare de sine pentru Hristos;
Bucuraţi-vă, moştenitori fericiţi ai Împărăţiei Cerului;
Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi ai Optinei, luminoşi purtători ai harului stăreţiei!

Condac 2

Văzând mrejele vrăjmaşului întinse ca un păienjeniş în toată lumea şi simţind în adâncul inimilor voastre că de ele oamenii se izbăvesc doar prin smerenie, în rugăciune fierbinte înaintea lui Dumnezeu vă aruncaţi, strigând cu umilinţă: Aliluia!

Icos 2

Înţelegând cu inima şi cu mintea, că prin faptele sale nimeni dintre cei vii nu se poate îndreptăţi înaintea lui Dumnezeu şi ţinând totdeauna înaintea ochilor voştri păcatele voastre, şuvoaie de lacrimi doar de Domnul văzute n-aţi încetat să vărsaţi. Şi aducând lui Hristos pocăinţa sufletului, chipul Lui ni l-aţi arătat nouă, celor ce strigăm:
Bucuraţi-vă, pomenire de toată vremea a fărădelegilor voastre;
Bucuraţi-vă, primire de la Domnul a darului umilinţei şi lacrimilor;
Bucuraţi-vă, cunoaştere a fericirii ce vine în urma plângerii pentru păcate;
Bucuraţi-vă, dobândire a smereniei prin neîncetata părere de rău pentru păcate;
Bucuraţi-vă, propovăduitori ai pocăinţei pe pământ;
Bucuraţi-vă, că în cer sunteţi mângâiaţi acum de către Domnul;
Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi ai Optinei, luminoşi purtători ai harului stăreţiei!

Condac 3

Încredinţându-vă în puterea patimilor mântuitoare ale lui Hristos, sfinţilor, cu nădejde nebiruită de mântuire, vă socoteaţi mai răi decât toţi oamenii şi nevrednici de milostivire. Pentru aceasta cu multă smerenie şi cu mulţumire pururea lui Dumnezeu îi strigaţi: Aliluia!

Icos 3

Avand în inimile voastre darul dumnezeiesc al smeritei înţelepciuni, ca nişte adevăraţi ucenici ai lui Hristos, Care S-a smerit până la moartea pe Cruce, socoteaţi ca nimica nevoinţele şi ostenelile voastre. Şi sporind în nevoinţe, îndoit creşteaţi şi cu smerenia, lucru de care minunându-ne, strigăm:
Bucuraţi-vă, deprindere a ascultării şi smereniei de la Mântuitorul;
Bucuraţi-vă, smerenie înălţată de către Domnul Slavei;
Bucuraţi-vă, câştigare prin smerenie a nerăutăţii şi blândeţei;
Bucuraţi-vă, dobândire prin smerita cugetare şi defăimarea de sine a liniştei sufletului;
Bucuraţi-vă, aleşi îmbogăţiţi prin sărăcia cu duhul;
Bucuraţi-vă, moştenitori ai Împărăţiei Cerului, celor săraci cu duhul gătită;
Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi ai Optinei, luminoşi purtători ai harului stăreţiei!

Acatistul Sfântului Iosif de la Optina este una dintre cele mai frumoase scrieri bisericești. Acesta ar trebui citit de minim două ori pe zi pentru a te ajuta să înțelegi mai bine lumea spirituală și pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu.