Acatistul Sfântului Ilie: Cum să te rogi pentru a fi apărat de boli, pagube și dușmani

de: Cristian Zavastin
11:23, 20 iul. 2021

Marți, 20 iulie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie, iar Acatisul către acesta face adevărate minuni pentru toți credincioșii care se roagă pentru a fi apărat de boli, pagube și de dușmani.

Acatisul Sfântului Ilie are cea mai mare putere dacă este rostit chiar pe data de 20 iulie.

Sfântul Prooroc Ilie este considerat în popor stăpânul ploilor și al fulgerelor.

În calendarul orthodox, Sfântul Ilie este prăznuit pe 20 iulie

În fiecare an, Sfântul Ilie e prăznuit de credincioși pe data de 20 iulie. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este cinsitit de către creștini fiind considerat cel care aduce ploile, după ce prin rugăciunea sa a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani și jumătate de secetă.

Legat de ziua de 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Ilie, în popor există mai multe tradiții și obiceiuri. Astfel, se spune că în această zi nu este voie să se mănânce mere. Mai mult, nu e permis ca aceste fructe să se lovească unul de altul, fiindcă așa ar fi chemată grindina care distruge recoltele.

Tot astăzi, de ziua Sfântului Ilie, oamenii duc merele la Biserica pentru a fi sfințite, deoarece se crede că așa vor deveni „mere de aur”, pe lumea cealaltă.

Cum se citește Acatistul Sfântului Ilie

Acatistul Sfântului Ilie începe cu rugăciunile începătoare, după care se citește Tatăl nostru, Troparele de umilință, Crezul și Psalmul 50.

Pe urmă se citește Condacul 1:

„Tu, cel ce ai fost alesul Domnului pentru întoarcerea lui Israel de la închinarea lui Baal, aspru mustrător al împăraților nelegiuiți strălucind cu văpaia râvnei pentru Dumnezeu atotțiitorul, cu sfințenia vieții și a minunilor, cel ce te-ai ridicat cu trupul la ceruri și vei veni înaintea celei de a doua veniri a lui Hristos, laudă îți aducem ție, profetule al lui Dumnezeu Ilie, tu, care ai mare îndrăzneală către Domnul, slobozește-ne pe noi din toate nevoile și necazurile cu rugăciunile tale, pe noi cei ce-ți cântăm: Bucură-te, Ilie, mărite proroc și înaintemergător al celei de a doua veniri a lui Hristos!“

În continuare, se citește Icosul 1, care are la final are mesajul „Bucură-te, Ilie, mărite proroc și înaintemergător al celei de a doua veniri a lui Hristos!“

Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Ilie, mărite proroc și înaintemergător al celei de a doua veniri a lui Hristos!“

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se citește Rugăciunea către Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, care se încheie cu mesajul:

„Mijlocește, prorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.“