Acatistul Sf. Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos: Ce trebuie să știe credincioșii
Un acatist este o slujbă liturgică ortodoxă prin care se rememorează evenimente sfinte şi se cere intervenţia lui Dumnezeu şi a Sfinţilor în viaţa credincioşilor. Rostind Acatistul Sf. Învieri reușim să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și să ne confesăm Lui.
Rugăciunea este hrană pentru suflet. Însă, nu trebuie privită ca și un colac de salvare miraculos. Acatistul se referă în primul rând la o slujbă specială de laudă, alcătuită întru cinstirea Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a unui sfânt şi abia după aceea la pomelnicele în care sunt înşirate toate nevoile şi trebuinţele vieţii noastre personale.
Acatistul – Ce cuprinde un acatist și cine este pomenit
Acatistele sunt alcătuite din mai multe cântări de laudă și rugăciune, acestea mai numindu-se și condace sau icoase. Slujba bisericească cuprinde rugăciuni și laude care îi cinstesc pe Dumnezeu, Maica Domnului sau pe unul dintre Sfinți. De obicei, slujba acatistului se citește în ziua prăznuirii sfântului respectiv, înaintea Sfintei Liturghii sau după Vecernie (slujba de seară).
Acatistul Sf. Învieri: Unde se citește
Un acatist este citit de preoți in biserică, în timpul slujbelor. Rugăciunea mai este citită și de enoriași aproape oriunde s-ar afla aceștia, dar mai puțin în timpul slujbelor din biserică unde nu este indicat să faci altceva decât să asculți rugăciunile ce se desfășoară.
Ce trebuie să ştie credincioşii este că nu contează dacă citeşti acatistul de zece ori, de zece ori câte zece sau de o mie de ori, esenţiale sunt dramul de credinţă şi rugăciunea rostită din inimă, care vă apropie de Dumnezeu şi vă ajută pentru orice vă rugaţi.
Cu cât acatistul este citit de mai multe persoane, cu atât puterea lui creşte. Acatistul trebuie citit de cel în cauză, dar e bine ca să-l citească toţi din familie.
Acatistul Sf. Învieri se citește de la Paști până la Înălțarea Domnului. Preotul dă obișnuita binecuvântare și apoi se cântă: Hristos a înviat… (de trei ori), apoi e urmat de 13 condace și 12 icos-uri.
Prima rugăciune ce se citește este Condacul 1, care începe cu sintagma:
„Apărătorul cel mare și Doamne, biruitorul morții celei veșnice, ca cei ce ne-am izbăvit de omorârea cea duhovnicească, cele de laudă aducem Ție, noi robii Tăi și zidirea Ta. Cel ce ai biruință asupra morții, de moartea păcatelor slobozește-ne pe noi, care grăim: Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre!”
Acatistul Sf. Învieri se termină rostind cu credință din nou Icos-ul 1:
„Îngerii, Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, neîncetat o laudă în ceruri. Și pe noi, cei de pe pământ, învrednicește-ne cu inimă curată a-Ți cânta Ție unele ca acestea:
Iisuse, Cel nepătruns, Care luminezi pe toți credincioșii, luminează-ne și pe noi cei ce trăim în întunericul necunoștinței;
Iisuse, Cel ce ai înviat din morți și la toate le dai viață, înviază-ne și pe noi, cei omorâți în păcate;
Iisuse, Cel ce Te-ai înălțat la cer și ai înălțat pe cei ce nădăjduiesc întru Tine, înalță-ne și pe noi, cei plecați spre pământ;
Iisuse, Cel ce șezi de-a dreapta Tatalui și părtași slavei Tale îi faci pe cei ce Te iubesc pe Tine, nu ne lipsi pe noi de slava Ta;
Iisuse, Cel ce vei veni sa judeci viii și mortii, nu ne judeca pe noi după fărădelegile noastre, ci miluiește-ne după mare mila Ta;
Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre!”
Acatistul Sf,. Invieri se citește de la Paști până la Înălțarea Domnului.