Acatistul celor adormiți, rugăciunea închinată către Dumnezeul Tatăl pentru cei plecați dintre noi

de: BZI.ro
12:07, 01 iul. 2021

Această rugăciune, acatistul celor adormiți, este o slujbă închinată către Dumnezeul Tatăl având accepțiunea și de jertfă binefăcătoare. În accepțiunea Bisericii, rugăciunile făcute pentru cei plecați din viața pământeană ocupă un loc important pentru credincioși.

În Biserica Ortodoxă există acea practică a pomenirii la diverse slujbe a numelor celor credincioşi, fie că sunt vii sau adormiți. Iar una dintre acestea este tocmai acastistul, el fiind înțeles drept slujbă închinată Lui Dumnezeu Tatăl, Sfintei Treimi, Maicii Domnului sau anumitor sfinți. Însă acatistul mai este și acea foaie scrisă pe care sunt trecute numele credincioșilor pentru a fi pomenite la slujbe.

Prin rugăciune, noi păstrăm legătura cu sufletele celor care au trecut la Domnul şi în acelaşi timp cerem ca ei să se odihnească sau sufletul lor să găsească pace şi odihnă, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi. Orice astfel de rugăciune specială, care poartă și numele de acatisttrebuie citită neapărat în picioare sau stând în genunchi. Însă ea se rostește abia după cele începătoare!

Ce este acatistul celor adormiți

Această rugăciune către Dumnezeul Tatăl este foarte puternică, iar prin intermediul ei cei adormiți simt când îi pomenim cu dragoste. Pomenirea celor adormiți în Domnul este un act de credință ortodoxă, întrucât ea se bazează pe credința că sufletul omului este nemuritor. Iar taina vieţii, ca şi taina morţii sunt mai presus de înţelegerea noastră.

Un bun creștin are datoria morală și spirituală să-i pomenească în rugăciune pe cei trecuţi la Domnul. Totodată, trebuie să arătăm și semne de iubire duhovnicească faţă de cei care au rămas îndoliaţi. O mare putere au și alte acatiste, citite cu ocazia anumitor sărbători, cum ar fi Acatistul Sf Simon Zilotul, dar și cel al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Rugăciunile începătoare ale acatistului celor adormiti

„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, care pretutindenea eşti, şi toate le-mplineşti, vistieria bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi te salaşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte de toată spurcăciunea, şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-moarte, miluieşte-ne pre noi. (de 3 ori)
Slavă Tatălui, şi Fiului, şi Sfântului Duh, şi acum, şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin!
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pre noi. Doamne, curăteşte păcatele noastre; Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Sfant Numele Tău.
Doamne, miluieşte! (de 3 ori)
Slavă Tatălui, şi Fiului, şi Sfântului Duh, şi acum, şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin!”

„Tatăl nostru, care eşti în ceruri, sfinţească-se numele tău: vie Împărătia Ta; fie voia Ta, precum în cer, aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi; şi ne iartă nouă păcatele noastre precum şi noi iertăm gresiţilor noştri; şi nu ne duce pe noi in ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean.
Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin!”

„Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi.
Slavă Tatălui, şi Fiului, şi Sfântului Duh.
Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit, nu te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău, toţi lucrul mâinilor Tale şi numele Tău chemăm. Şi acum, şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin!”