Despre cultura de astăzi, s-a discutat la Iași, de Zilele Universitare ale Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, cu academicianul Bogdan C. Simionescu. Multe muzee și biblioteci se găsesc acum în format online datorită digitalizării. Biblioteca rămâne o instituție extrem de importantă în documentarea și informarea oamenilor pe tot parcursul vieții
Activitatea ştiinţifică a academicianului prof. univ. dr. ing C. Simionescu se concretizează în peste 350 de lucrări, peste 200 de conferinţe invitate susţinute în Europa, SUA, Canada și Japonia. Savantul a câştigat şi coordonat peste 20 de proiecte/granturi europene sau internaţionale şi peste 30 de proiecte naţionale. Este membru al comitetelor editoriale ale unor reviste românești şi din afara ţării şi a organizat numeroase reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale (peste cincizeci), inclusiv toate ediţiile Seminarului Franco-Român de Polimeri şi toate ediţiile Simpozionului Internaţional „Cristofor I. Simionescu” – Frontiere în Ştiinţa Macromoleculară şi Supramoleculară.
Despre cultura de astăzi, cu academicianul Bogdan C. Simionescu: Multe dintre muzee și biblioteci se găsesc în format online
Bogdan C. Simionescu spune că multe dintre muzee și biblioteci sunt foarte ușor de găsit în format online. Deci, orice persoană care dorește să vadă o operă de artă, poate accesa foarte ușor pe internet un muzeu. Totodată, multe dintre cărți sunt găsite doar la un click distanță.
„Ne trebuie oameni care să aibă un background cultural foarte solid, foarte puternic, ca să știe să înțeleagă bine epoca în care a fost pictat un tablou, pictorul și așa mai departe. Știința ne-a oferit internetul și ne-a oferit digitalizarea. Câte muzee sunt puse acum online, câte biblioteci sunt acum online, și în România se face asta, și aici se face asta, și la Biblioteca Națională a României se face asta și la Biblioteca Academiei Române se face asta. Ce promovare mai bună poate exista în condițiile în care oferi fiecărui om de pe planeta aceasta, accesul la muzeul X, Y sau Z sau la biblioteca X, Y, Z și așa mai departe”, spune academicianul prof. univ. dr. ing Bogdan C. Simionescu.
Bibliotecile au fost și vor rămâne parte integrantă în sistemul cunoașterii prin promovarea lecturii ca bază pentru informare și învățare pe parcursul vieții. Zi de zi, generații calcă pragul instituției în căutarea multor informații și a răsfoirii paginilor din diverse domenii: literatură, geografie, istorie, știință și multe alte domenii.
Vorbitorul de excelență: „Într-o bibliotecă trebuie să avem cel puțin trei personaje”\
Biblioteca joacă un rol important în comunitatea ieșeană, fiind principala instituție care oferă servicii de documentare și informare sub diverse forme și contexte. Ea contribuie la dezvoltarea personală a utilizatorilor prin educația pe tot parcursul vieții, prin activitățile desfășurate după finalizarea orelor de curs, prin cultura informației, prin petrecerea timpului liber sau prin accesul la informație.
„Într-o bibliotecă trebuie să ai cel puțin trei personaje: trebuie să avem omul care vine în bibliotecă ca să se instruiască, să citească, să învețe, să se cultive, omul care vine și pentru a scrie și a se regăsi mai târziu în bibliotecă, apoi e nevoie de o carte”, menționează academicianul prof. univ. dr. ing Bogdan C. Simionescu.
De asemenea, academicianul Bogdan C. Simionescu îl aduce în discuție pe Ioan Bianu, ce a fost filolog, bibliograf român, membru titular și președinte al Academiei Române. Acesta a achiziționat peste 500 de mii de cărți, reviste, colecții de timbre, hărți românești și străine, tot ceea ce se găsește într-o bibliotecă.
Despre cultura de astăzi, s-a discutat la Iași, de Zilele Universitare ale Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, zilele trecute, cu academicianul Bogdan C. Simionescu.