Abuz sentimental și spiritualism forțat în taberele de voluntari ai unei mari asociații din Iași! „Dacă spui «nu», trebuie să faci o metanie!”

de: Andreea Andrei
02:00, 14 iun. 2022

Directorul asociației „Tineri de succes”, filiala Iași, Cristian Cuciureanu, este acuzat de mai mulți voluntari că ar fi vinovat de abuz sentimental și „spiritualism forțat”. Cristian Cuciureanu ar pedepsi persoanele care i se opun, punându-i să facă metanii

Mai mulții voluntari care au participat în taberele organizate de asociația „Tineri de succes” îl acuză pe directorul Cristian Cuciureanu că s-ar folosi de traumele fiecăruia pentru a-și atinge scopurile. Pe lângă abuz sentimental și „spiritualism forțat”, bărbatul ar pedepsi tinerii care îl contrazic sau refuză orice lucru propus. Regula de bază a taberelor fiind „nu e voie să spunem «nu»”. Mai mult de atât, nimeni nu primește acte doveditoare ale activității de voluntariat.

Acesta a oferit interviuri la mai multe televiziuni naționale

Abuz sentimental și spiritualism forțat în tabără

Ramona este asociatul lui Cuciureanu, dar aceasta nu forțează voluntarii să facă nimic

Situația din asociația „Tineri de succes”, din spusele voluntarilor, perpetuă de foarte mult timp. Cristian Cuciureanu ar fi „guru” care îndeamnă, forțat, pe toți cei prezenți la meditație.

„Nu ai voie să spui «nu»! Nu ai voie să refuzi nimic, nu ai voie să îl contrazici. Dacă refuză cineva să participe este ironizat și oricum trebuia să facă metania pentru că a zis «nu». Mereu dacă îl contrazice cineva, îl întreabă «ce traumă ai de te face să spui asta?». Pe unii colegi i-a înjosit pentru că au anumite situații acasă, pe alții efectiv i-a dat afară din asociație”, declară sub protecția anonimatului unul dintre voluntari.

Printre lucrurile dubioase pe care Cuciureanu le-ar face în tabere, ar fi și workshop-uri de educație sexuală, cu specialiști, în urma cărora ar susține că este un lucru „ok” să privești la trupurile unor minore, dacă acestea arată bine, au forme și nu își arată vârsta.

Asociația „Tineri de succes” este o organizație prin care voluntarii organizează mai multe evenimente din oraș, căutând spații, fonduri, participanți și mai mulți voluntari. În sine, deviza organizației este una pozitivă, însă voluntarii acuză că au avut probleme cu Cristian Cuciureanu. În esență, lucrurile pe care acesta dorește să le facă este pentru dezvoltarea personală a participanților, dar problema acestora este faptul că sunt forțați și chiar pedepsiți în caz că refuză.

Scopul asociației este dezvoltarea personală a tinerilor

Nu oferă nici o dovadă de participare

Cuciureanu organizează în continuare tabere pentru fericire

Un alt aspect negativ ar fi faptul că niciunul dintre voluntarii care au participat la activitățile asociației nu a primit vreun act doveditor pentru munca de voluntar. Așa cum prevăd legile în vigoare, voluntarii trebuie să primească un contract cu care aceștia pot dovedi în cazul eventualelor controale că activitatea lor este una legală. De asemenea acest gen de contract poate folosi la angajare sau la studiile superioare care cer astfel de activități.

Cristian Cuciureanu este directorul Asociației „Tineri de succes”, acesta colaborând cu Ramona Țiepac. Cea din urmă este o persoană îndrăgită de voluntari. Taberele pe care cei doi le organizează poartă denumirea de „Antrenament pentru Fericire și detox Holistic”, Cristian Cuciureanu recomandându-se a fi „terapeut holistic”.

Managerul clubului „Tineri de succes” filiala Iași, Andrei Tocariuc, s-a declarat surprins de acuzațiile aduse, spunând că reacțiile primite din partea participanților au fost mereu pozitive.

„E mult spus pedeapsă, dar pot fi diverse penalizări, pot fi flotări, genuflexiuni etc. Feedback-ul pe care l-am avut de-a lungul timpului este radical diferit, avem sesiuni de feedback și în timpul taberelor și după, iar de fiecare dată a fost un răspuns pozitiv. Toți cei pe care i-am întrebat au avut doar cuvinte de laudă, de 4 ani, este prima dată când aud așa ceva. Consider că este un context pus cu rea voință, fiind primul feedback negativ. Îmi asum că e posibil să fie cineva care să fi simțit și să fi avut asemenea interpretări, dar venind după atât de mult timp, sigur e cu rea voință. Acte sunt, ori în curs de facere ori au fost făcute. La noi se merge pe ideea de: prima dată trebuie să ai voința de a face ceva, apoi vin și actele. Dacă au fost cerute s-au oferit aceste acte, nu s-a pus problema să nu existe toate actele. Taberele se fac după un contract, cu acord parental în cazul minorilor. În contract sunt trecute și activitățile taberelor”, spune Andrei Tocariuc.

Tinerii voluntari, majoritatea minori, ajung să participe obligați la activități pe care nu doresc să le întreprindă, motiv pentru care aceștia îl acuză pe directorul asociației de abuz sentimental și spiritualism forțat.