Absolvenții claselor a XII-a susțin astăzi „proba de foc” din cadrul examenului de Bacalaureat 2023! – GALERIE FOTO/VIDEO
La nivelul județului Iași, în vederea susținerii probelor pentru prima sesiune a examenului național de Bacalaureat s-au înscris 5.305 candidați, 4.811 din seria curentă și 494 din cele ale anilor anteriori. La testarea propriu-zisă s-au prezentat 4.910 candidați din totalul de 4.982 de înscriși pentru proba de la Limba și literatura română, unde elevii au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui roman studiat
A doua probă scrisă, ce urmează a fi susținută astăzi, 27 iunie 2023, este la Matematică sau Istorie, în funcție de profilul pentru care aceștia au optat în urmă cu patru ani. În Iași s-au organizat 18 centre de examen, dintre care 4 sunt în afara municipiului: 2 în Pașcani, 1 în Hârlău și 1 în Târgu Frumos.
Cum au arătat subiectele la Limba și literatura română
Indiferent de profil, cei peste 5.000 de candidați ieșeni, în prima parte a subiectelor, au avut de răspuns unor itemi similari. La subiectul I, tinerii au trebuit să lectureze un fragment literar și să rezolve 5 cerințe pe baza acestuia. Ulterior, la subiectul al II-lea, notat cu 10 puncte, elevii au avut de lecturat un alt text, rezolvând apoi o cerință de tipul: evidențierea trăsăturilor unui curent literar, caracterizarea unui personaj sau prezentarea perspectivei narative.
Mai departe, la al III-lea subiect, romanul a fost cel care s-a bucurat de atenție la examenul de Bacalaureat de la Limba și literatura română. Fie că a fost vorba de profil real sau uman, tinerii au trebuit să respecte cerința. „Ion” și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sunt doar două dintre numele unor romane celebre pe care candidații puteau să le ia în calcul privind ultimul subiect. Este important de precizat că la această probă nu au existat tentative de fraudă, deci nu a fost eliminat niciun candidat.
A doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2023
Absolvenții claselor a XII-a din județul Iași susțin astăzi, 27 iunie 2023, a doua probă obligatorie din cadrul examenului de Bacalaureat, la Matematică sau Istorie. Astfel, elevii care au urmat în ciclul liceal un profil uman vor susține testarea la Istorie, iar cei de la profil real sau tehnologic, la Matematică.
Candidații trebuie să fie prezenți în sălile de examen, începând cu ora 08:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sală. După examenul scris al materiei obligatorii a profilului, pe 28 iunie este programată ultima probă scrisă, la alegere.
Fie că este vorba de Geografie, Biologie, Psihologie, Logică sau Economie, toți elevii ieșeni trebuie să obțină minim nota 5, iar media finală la examenul de Bacalaureat să fie minim 6. Pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în municipiul Iași, 4 centre de evaluare. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Mai mult, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 3 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 iulie.
Menționăm că, pentru a fi declarat promovat la examenul național de Bacalaureat 2023, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții: recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.