Abilitati matematice. Cine e mai bun la matematica: fetele sau baietii?
Fetele si baietii au aceleasi abilitati matematice? Pentru mult timp, baietii au obtinut rezultate mai bune la matematica. Astazi, in scoli, fetele obtin rezultate la matematica la fel de bune ca baietii. Cu toate acestea, exista inca prejudecata ca baietii sunt mai buni la matematica decat fetele. Descopera ce a descoperit cel mai recent studiu pe acest subiect.
Cu toate ca nu exista diferente de IQ intre fete si baieti, cei din urma sunt considerati mai buni la matematica. E adevarat ca statistica arata clar ca in domenii conexe matematicii gasim mai multi barbati decat femei, dar asta nu are legatura cu abilitatile matematice. Un nou studiu a descoperit ca baietii si fetele tind sa inceapa viata cu abilitati matematice similar.
Cercetatorii sugereaza ca stereotipurile negative si alti factori socioculturali pot indeparta fetele si femeile tinere de matematica si domeniile conexe. Studiile au descoperit ca, in timp, decalajele de gen tind sa apara intre baieti si fete, in special in randul studentilor cu performante mari. In timp ce fetele obtin adesea note bune la matematica, barbatii au mai multe sanse decat femeile sa finalizeze studii superioare la matematica si sa urmeze cariere intensive la matematica.
Abilitati matematice similare
In noul studiu publicat in aceasta luna in revista Science of Learning, cercetatorii de la Carnegie Mellon University (CMU) din Pittsburgh au descoperit ca baietii si fetele tind sa inceapa viata cu abilitati matematice similare. Autorii au comparat scanarile cerebrale si scorurile testelor standardizate la 104 copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani. Oamenii de stiinta nu au gasit diferente semnificative din punct de vedere statistic in ceea ce priveste modul in care baietii si fetele au procesat matematica sau au marcat la testele matematice.
„Vedem ca creierele copiilor functioneaza in mod similar, indiferent de sexul lor”, a declarat Jessica Cantlon, doctorand, autor principal al studiului. „Speram ca putem recalibra asteptarile la ceea ce copiii pot realiza la matematica”, a adaugat ea.
Aceasta cercetare este primul studiu neuroimagistic pentru a evalua diferentele de gen biologic in aptitudineamatematica in randul copiilor mici. Cercetatorii au utilizat scanari RMN functionale pentru a masura activitatea creierului participantilor. Acestia au fost observati in timp ce urmareau videoclipuri educationale pe subiecte de matematica de baza. De asemenea, au evaluat abilitatile matematice ale participantilor folosind un test standardizat. Acest test a fost conceput pentru copiii cu varste intre 3 si 8 ani.
Hormonii si alti factori biologici influenteaza dezvoltarea cognitiva
Cand au comparat rezultatele la baieti si fete, nu au gasit diferente semnificative din punct de vedere statistic in functia creierului sau abilitatile matematice. Creierul baietilor si al fetelor par sa proceseze matematica in moduri similare. Baietii si fetele au obtinut scoruri de test similare.
Este posibil ca diferentele de nivel hormonal dupa pubertate sau alti factori biologici din copilaria ulterioara sa poata afecta dezvoltarea cognitiva la baieti si fete, contribuind la lacune matematice. Insa autorii sugereaza ca
stereotipurile negative si alti factori socioculturali pot, de asemenea, sa indeparteze fetele si femeile tinere dematematica si domeniile conexe.
Abilitatile matematice si stereotipurile
Aceste constatari sunt in concordanta cu ipoteza asemanarilor de gen. Acestea sustin ca baietii si fetele functioneaza in moduri similare in majoritatea aspectelor cognitive. Aceasta ipoteza a fost dezvoltata in urma cu mai bine de un deceniu de psihologul Janet Shibley Hyde. Cand Hyde si colegii au examinat literatura de cercetare pe subiectul abilitati matematice, au descoperit ca baietii si fetele au tendinta de a performa in mod similar.
Dar, de asemenea, au descoperit ca fetele tind sa isi evalueze abilitatile matematice ca fiind mai scazute decat si le autoevalueaza baietii. Practic, fetele tind sa creada ca sunt mai putin pricepute la matematica decat baietii. Aceasta idee era raspandita si in randul parintilor si profesorilor.
Din cauza stereotipurilor, la un test de matematica, fetele vor resimti o incarcatura cognitiva si emotionala suplimentara. Chiar daca aceasta nu este constientizata. La simpla activare a stereotipului, performanta fetelor e afectata. „Exista un stereotip binecunoscut potrivit caruia fetele si femeile nu sunt la fel de bune in matematica si stiinta ca baietii si barbatii. Acest lucru le pune in dezavantaj, deoarece lupta impotriva unui stereotip cultural”, sustine dr. Bettina Casad, profesor asistent in neurostiinta comportamentala la Universitatea din Missouri – Sf. Louis.