Abdomen plat: ce sa faci pentru a scapa de balonare
Este posibil să mănânci fără a-ți descheia blugii după fiecare masă, atâta timp cât ai grijă de intestine. Visăm la un abdomen plat, dar viața intestinală nu este întotdeauna liniștită din cauza gazelor. Produse de microbiota noastră (flora intestinală) în timpul digestiei, acestea sunt reflexul alimentelor inadecvate. Ce se întâmplă dacă vinovatul ar fi și mediul care ne atacă intestinele, făcându-l sensibil, chiar intolerant? Din ce în ce mai mulți experți se apleacă către această ipoteză. Și credeți că îndepărtarea alimentelor care „umflă” (bogate în gluten, lactoză, legume crude, varză etc) este inutilă dacă nu restabilim și bariera intestinală și microbiota.
Unele bacterii din intestinul nostru produc metan și hidrogen, altele nu. Cu toate acestea, schimbarea dietei modifică flora. Dacă balonarea se datorează unui dezechilibru al microbiotei și / sau unei permeabilități a mucoasei, îmbunătățirea sănătății intestinului devine o prioritate. Mai ales că dietele de excludere calmează temporar simptomele, dar nu rezolvă problema. Pe termen lung, chiar o pot agrava privând intestinul de elemente de protecție.
Mai multe legume decât carne
Farfuria ideala conține jumătate legume verzi, un sfert de amidon și un sfert de proteine. Favorizăm peștele, ouăle ecologice sau alimente bogate în omega-3 și limităm carnea roșie (de calitate și organică) de două ori pe săptămână.
Mai puține medicamente anti-acide
Aciditatea stomacului ajută la dizolvarea alimentelor. Dacă îl „înmuiați” prea mult cu medicamente pentru arsuri la stomac, veti avea parte de o digestie slabă și de balonare. În loc de medicamente anti-acide, alegeți o combinație de uleiuri esențiale antiseptice (scorțișoară din Ceylon, fistic lentiscul, menta, oregano), în capsule, de 3 ori pe zi în cure cu 10 zile, la o săptămână distanță. Adăugați un vârf de turmeric, care calmează sistemul digestiv, la toate felurile de mâncare.
Mai puțini carbohidrați
Deoarece promovează flora de fermentație. Oprește, desigur, dulciurile și mâncărurile cu mai puțin amidon. Dacă acest lucru nu este suficient, eliminăm zaharurile nedigerabile prezente în mod natural în multe alimente obișnuite, pentru a reechilibra flora intestinală, apoi le reintegrăm în cantități limitate, deoarece acestea sunt mai bine tolerate atunci când flora este restaurată.
Mai multe fibre
Pentru că întăresc bariera intestinală. Preferăm legumele verzi, fructele, cerealele integrale, semințele oleaginoase și castanele, cu ierburi aromate și condimente la fiecare masă. Și schimbăm culorile de pe farfurie cât mai mult posibil.
Alimente mai fermentate
Pentru că ajută bacteriile bune să puna stăpânire asupra bacteriilor rele și astfel previn dezechilibrul intestinal. Consumate în fiecare zi, furnizează doze mici de probiotice pentru reconstituirea microbiotei.
Limităm glutenul și lactoza
Pentru a afla dacă acestea sunt cauza balonării, scoateți-le (sau reduceți cantitatea lor) din dieta zilnică și vedeți rezultatul asupra abdomenului. Inlocuiți pastele cu orez, quinoa sau hrișcă. Și produse;e lactate de lapte vegetală de soia, migdale, orez.
Gestionăm stresul
Deoarece stresul cronic provoacă un dezechilibru al microbiotei (disbioză) și tulburări intestinale. Consultați un medic naturist care vă va ajuta să vă tratați problemele digestive împreună cu stresul. Respirația profundă, pilates, yoga, mersul pe jos în natură, exercițiile, orice vă permite să eliberați fizic stresul ajută la menținerea unei microbiote echilibrate.
Nu luăm niciun probiotic
Nu există niciun probiotic ideal pentru toată lumea. Unele tulpini sunt utilizate în prevenire, iar altele în caz de tulburari, cu riscul de a provoca sau agrava inflamația digestivă dureroasă. Probioticul „bun” necesită sfaturi de la medicul specializat în flora intestinală.