Abandonată la 5 ani de mamă la orfelinat. Astăzi este purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Argeş

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:15, 01 iul. 2021

Parcursul unui copil abandonat a uimit întreaga Românie. Cornelia Mandu, care în prezent este purtătoarea de cuvânt a Protecției Copilului Argeș, a relatat în urmă cu câteva zile cum mama ei a abandonat-o într-un orfelinat, la vârsta de 5 ani. Femeia nu i-a spus că nu o va mai lua niciodată înapoi acasă.

În urmă cu circa o lună, de Ziua Națională a Adopției în data de 2 iunie, Cornelia a hotărât să-și spună povestea de copil adoptat. O dramă prin care a trecut cu mare dificultate și după 41 de ani.

A fost dată la orfelinat la 5 ani, iar astăzi este un om de succes

La vârsta de 46 de ani, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș a discutat în mod deschis despre trauma abandonului, dar și despre șansa de a fi mai apoi adoptată.

„Am plecat cu mama de mână, fericită că mergem la plimbare. De la Vâlcea la Câmpulung-Muscel. Ajunse la destinație, ea mă îndemna să mergem mai repede, că se face noapte! Plouă, era o ploaie rece de toamnă. Am ajuns într-o clădire impunătoare care mie mi se părea un palat”, spune ea.

Cornelia Mandu a fost bătută în repetate rânduri pentru că plângea după mama sa, ea neştiind că atunci a fost ultima oară când i-a făcut chipul celei ce i-a dat naştere.

„Am așteptat-o ore, zile, ani. Am plâns în noaptea aceea ore întregi și cerând să vină mama”. „Am plâns până când una din îngrijitoare m-a bătut zdravăn, ca să tac, pentru că îi deranjăm și pe ceilalți. Cred că de atunci am învățat să plâng în tăcere și să îmi ascund lacrimile de privirile celorlați.”, povestește Cornelia Mandu.

Cornelia Mandu: „Trăiesc și acum cu teama de a nu fi abandonată”

Deşi au trecut nu mai puţin de 41 de ani de la acel moment, Cornelia Mandu trăiește încă marcată de momentul de încercare din viața ei, cel când a fost abandonată. În cazul Corneliei sunt mii de copii, autoritățile fiind îngrijorate că abandonul ia amploare.

„Mai târziu am aflat că asta însemnă abandon. Și, recunosc, și acum trăiesc cu teamă să nu fiu abandonată de oamenii în care cred și pe care îi iubesc”.

Din ziua aceea, Casa de Copii Câmpulung a devenit domiciliul ei pentru o vreme.

„Suflete ca și mine, adunate laolaltă, cu destine asemănătoare, copii care așteptau zi de zi să plece…la mama, să fie iubite, îmbrățișate. Am ieșit în viteză din rând și m-am repezit în brațele omului pe care îl vedeam prima dată, strigând «tata, tata!»”

A fost adoptată după doar câteva luni

La câteva luni distanţă, un cuplu a intrat pe ușă casei de copii, iar prima întâlnire cu Cornelia a însemnat noua ei familie.

„Țin minte ca astăzi, cum în timp ce mă întorceam de la masă cu colegii, așezați ordonat în rând, am văzut un bărbat înalt, bine făcut, cu părul alb, iar în spatele lui, o femeie minionă, cam tristă și retrasă, iar eu am ieșit în viteză din rând și m-am repezit pur și simplu, în brațele omului pe care îl vedeam prima dată, strigând «tata, tata!»”.

Atunci toată lumea a amuțit, dar bărbatul a spus, cât se poate de firesc: „ea e copilul meu!”.

„Au fost și vor rămâne singurii mei părinți. Mi-au dat o educație frumoasă, m-au iubit în felul lor și au avut grijă să nu îmi lipsească nimic”, mai spune ea.

Cornelia a aflat mai apoi că unicul fiu al părinților ei adoptivi a murit la vârsta de 24 de ani, exact când terminase Medicina. Ea a fost copilul dorit pentru a le alina suferința.

S-a întâlnit cu mama naturală după 30 de ani

Despre mama ei naturală, Cornelia Mandu recunoaște că i-a purtat pica.

„Am crescut cu gândul la ziua toamnei mele, dar și cu o ură pe care nu am putut să o înfrânez față de cea care mi-a dat viață și m-a abandonat. Promisiunea ei că se va întoarce la mine a fost cea mai urâtă minciună din viața mea. I-am demonstrat însă că eu nu am uitat-o. Am căutat-o după ce ai mei au murit. Au trecut treizeci de ani până ne-am revăzut. Cred că și într-o mulțime cu mii de oameni, ne-am fi recunoscut, dar asta nu înseamnă nimic pentru mine. Eram om în toată firea, mamă la rândul meu.

Inițial am vrut doar să o umilesc, să o reneg privind-o în ochi, dar am învățat să o iert. A avut varianta ei, a avut scuzele ei. Eu aveam în suflet atâta ură, dar am învățat să depășesc momentul. O respect pentru că mi-a dat viață. Și asta e tot”, a transmis Cornelia Mandu, potrivit curier.ro.

Asistenții maternali au adoptat peste jumătate dintre copiii abandonați din județul Iași aflați în grija DGASPC

La DGASPC Iași, peste 160 de copii așteaptă să fie declarați adoptabili în anul 2020. Familiile care doresc să adopte un copil ajung să aștepte ani la rând până în momentul în care se realizează potrivirea practică. Aproape jumătate din totalul adopțiilor din acest an de la nivelul județului Iași sunt realizate de asistenții maternali

Asistenții maternali angajați la DGASPC Iași pot adopta copii ocrotiți, fără a mai avea nevoie să treacă de etapa de potrivire practică. Din cadrul centrelor de plasament ale DGASPC Iași, din ianuarie și până în octombrie 2020, au fost adoptați 15 copii, iar 6 dintre ei au fost încredințați asistenților maternali. Totodată, pentru 23 de minori s-a încuviințat adopția, iar alți 74 au intrat în proceduri de potrivire (perioadă de probă) cu o persoană sau familie atestată.