A văzut o plantație în Franța și s-a întors în Iași pentru a înființa una la fel! Cei care văd pentru prima dată plantele răsfirate fac fotografii și le pun pe Facebook sau Instagram. Monica Balla: „Încercăm să facem totul manual”
Monica Balla, o ieșeancă în vârstă de 37 de ani, care a muncit în străinătate, s-a întors acasă și a investit banii câștigați într-o plantație cu lavandă. Vrea să facă produse cosmetice și farmaceutice bio pe care să le vândă atât în țară, cât și în străinătate. A crescut numărul ieșenilor care înființează câmpuri cu lavandă
Plantațiile cu lavandă sunt tot mai căutate de ieșenii care vor să înființeze afaceri profitabile, pe termen lung. Una dintre tinerele din Iași care a muncit în Spania, s-a întors acasă, în comuna Românești, și a plantat lavandă pe 6 hectare este Monica Balla. Tânăra spune că a ales această plantă pentru că nu are nevoie de apă și nici nu are dăunători. Ieșeanca mai spune că, în momentul în care a văzut plantațiile cu lavandă din Franța, decizia de a avea una la fel a fost clară.
„Suntem în reconversie ecologică și la anul obținem certificarea pentru toate cele 6 hectare cu lavandă. Inițial, am vrut să plantăm altceva, însă am rămas la lavandă pentru că nu necesită multă apă, îngrijire, nu sunt mulți dăunători. În perioada asta, de exemplu, e în hibernare plantația. Noi am fost în Provence, în Franța, pentru a vedea plantațiile de acolo. Așa cum se văd fotografiile pe Internet, așa arată plantațiile cu lavandă din această zonă. Am fost la niște plantații foarte frumoase. Se vede că producătorii de acolo au o liniște când lucrează pământul. Inclusiv când produc uleiurile esențiale e o liniște acolo…”, susține Monica Balla, producător de lavandă din Iași.
Monica Ballu, producător din Iași: „Vrem să avem o afacere de succes din lavandă”
În timp, o astfel de plantație poate fi profitabilă. O investiție minimă este undeva la 6.000 de euro la hectarul de lavandă și, din anul 3 de la înființarea plantației, producătorul poate avea profit de 8.000 de euro până 10.000 de euro, doar dacă se fac produse din această lavandă. Familia Ballu a investit în plantație în jur de 40.000 de euro și a înființat plantația în anul 2019.
„Noi am pornit totul pentru a avea o afacere, dar s-a transformat într-o pasiune. Vrem să avem o afacere de succes din lavandă. Am muncit în Spania și, ca orice român plecat mulți ani de acasă, care vrea să întoarcă în țară, ne-am gândit să ne facem o afacere. Investiția inițială nu a fost atât de mare, dar pe parcurs au fost mai multe cheltuieli. E destul de multă muncă. Încercăm să facem totul manual, să nu dăm cu erbicid pentru a fi certificați ecologic, să nu aplicăm îngrășăminte chimice. Noi producem uleiuri esențiale și vrem să ne axăm pe produsele cosmetice și farmaceutice”, mai spune Monica Balla. Soiul plantat, George 90, un soi românesc, este folosit numai pentru producția de cosmetice. Este un soi de lavandă rezistent la ger.
Plantația din Românești este cea mai extinsă din județul Iași, pe o suprafață de 6 hectare
Familia Balla a vrut să facă cunoscută frumusețea mov de la Românești, astfel că a permis accesul în plantație celor care au vrut să facă fotografii, când totul era înflorit.
„Anul acesta am deschis porțile vizitatorilor care au venit la câmpul cu lavandă. Vrem să facem și un «Festival al lavandei». Reacțiile oamenilor sunt wow pentru că nu au mai văzut o astfel de plantație, ca suprafață și culoare. Chiar și pozele făcute cu telefonul arată senzațional. Au venit și persoane care au făcut ședințe foto cu un fotograf profesionist”, mai spune Monica Balla.
Veronica, Andrei și Gabriel sunt trei tineri din Iași care au investit într-o plantație cu lavandă toți banii câștigați în străinătate. Localnicii din satul Stornești, comuna Sinești, s-au implicat în noua afacere și s-au lăudat cu asta și pe facebook. Investiția în plantație, în valoare de 80.000 de euro, a fost amortizată.
A crescut numărul ieșenilor care înființează plantații cu lavandă
În Iași sunt 13 cultivatori de lavandă cu aproximativ 20 de hectare în proprietate. Unul dintre cei mai vechi producători de lavandă și produse cosmetice este Lavanda Laurei, a cărei poveste a fost prezentată într-o ediție „BZI”. Lavanda are o multitudine de întrebuințări: de la alungarea insectelor până la scopuri terapeutice, precum alungarea stresului, combaterea oboselii, a anxietății, relaxarea mușchilor și rol antiseptic. De pe un hectar cu lavandă se obțin aproximativ 50 de litri de ulei de lavandă, care este cel mai scump produs obținut din această plantă medicinală. Un litru de ulei se vinde chiar și cu 150 de euro, în străinătate.