A scăzut poluarea în Iași, în ultimele două luni. Datele sunt monitorizate de Agenția pentru Protecția Mediului
A scăzut poluarea în Iași, în ultimele două luni. Datele stațiilor de monitorizare a calității aerului arată că nu s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10 în luna mai 2024
Iașul a fost mai puțin poluat în ultimele două luni. În cele 6 stații de monitorizare a calității aerului nu s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10, care arată poluarea cu particule foarte mici. Cele 6 stații de monitorizare a calității aerului sunt IS-1- Podu de Piatră – B-dul N. Iorga, Municipiul Iaşi, IS-2 – Decebal Cantemir – Aleea Decebal nr. 10, Municipiul Iaşi, IS-3 – Oancea Tătăraşi – Str. Han Tătar nr. 14, Municipiul Iaşi, IS-4 – Aroneanu – comuna Aroneanu, sat Aroneanu, județul Iași, IS-5 – Tomeşti – comuna Tomeşti, sat Tomeşti, str. M. Codreanu, județul Iași și IS-6 – Bosia Ungheni – comuna Ungheni, sat Bosia, județul Iaşi. În luna mai 2024, pentru indicatorul particule în suspensie PM10, măsurat automat cu analizorul model Derenda, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorii-limită zilnice de 50 μg/m3 pentru protecţia sănătăţii umane, rezultatele măsurărilor automate fiind echivalente cu determinările gravimetrice.
A scăzut poluarea în Iași, în ultimele două luni
Conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași, unde a fost disponibil cel puţin un indice specific, conform Ordinului MMAP nr. 1818/2020, pe data de 2 iulie 2024, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la „bun” la „acceptabil”. Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Iași pot fi consultate accesând linkul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer.
Măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ, iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei prin metoda de referinţă gravimetrică. Datele de calitate a aerului, obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real, accesând site-ul www.calitateaer.ro, unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare, precum şi prin intermediul panoului de informare a publicului amplasat în parcarea din mall Tudor Vladimirescu. Stația mobilă de monitorizare a calității aerului, achiziționată de Ministerul Mediului în urmă cu jumătate de an, a fost poziționată în Podul de Piatră, în apropierea stației fixe care este defectă de mai bine de un an.
Ieșenii reclamă poluarea la instituțiile de mediu
A crescut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni la instituțiile de mediu, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Iași. Ieșenii au depus, în număr mare, reclamații la Garda de Mediu împotriva celor care nu respectă legea privind eliminarea ambroziei de pe terenuri, deși acest lucru este obligatoriu. Distrugerea buruienii se face, potrivit obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Pe de altă parte, datele statistice arată că a scăzut poluarea în ultimele două luni.