A scăzut poluarea din Iași, în perioada septembrie-octombrie 2021. Specialiștii de mediu susțin că trebuie aplicate în continuare o serie de măsuri
Poluarea din Iași s-a redus în lunile septembrie-octombrie 2021 cu aproape 20 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În perioada analizată au fost înregistrate 23 de depășiri la indicatorul de calitate a aerului PM10. Specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Iași spun că trebuie aplicate în continuare o serie de măsuri pentru reducerea poluării
A scăzut poluarea din Iași cu aproximativ 20 la sută în perioada septembrie-octombrie 2021, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. În luna septembrie 2021 au fost înregistrate 19 depășiri la indicatorul PM10, cel care arată calitatea aerului din Iași. În perioada analizată, în stația de măsurare a calității aerului, din Podu de Piatră, au fost înregistrate 3 depășiri ale valorii limită zilnice de 50 de microni pe metrul cub, pentru protecția sănătății umane.
Posibilele cauze ale depășirilor sunt traficul auto, alte surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic). O singură depășire la indicatorul PM10 a fost în stația de fond rural Aroneanu-IS 4, iar în stația din Tomești au fost 3 depășiri ale valorii limită zilnice a indicatorului PM10. Cauzele acestor depășiri sunt surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților. Cele mai multe depășiri au fost înregistrate în stația de fond rural IS-6- Bosia Ungheni. În luna septembrie 2021, pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric, s-au înregistrat 12 depășiri ale valorii limită zilnice de 50 microni pe metrul cub și alte 3 depășiri, în luna octombrie 2021.
În stația din Bosia-Ungheni sunt înregistrate cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10
Potrivit informațiilor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) posibilele cauze ale acestor depășiri la indicatorul PM10 sunt emisiile rezultate din traficul auto pe drumul județean 249A, situat în vecinătatea stației (neasfaltat, aflat într-o stare avansată de degradare), alte surse locale de emisii (șantier de construcții în vecinătatea stației, lucrări și activități din gospodăriile populației din zonă, inclusiv arderi de deșeuri vegetale).
De asemenea, lucrările agricole sezoniere precum aratul sau semănatul, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică, calm atmosferic), au contribuit la depășirile înregistrate de stația de monitorizare a calității aerului. Datele sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului, din județul Iași. Specialiștii de mediu susțin că în continuare trebuie aplicate o serie de măsuri pentru ca poluarea din Iași să fie redusă în totalitate. Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, când au fost înregistrate cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10.
Firmele din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu 1,3 milioane de lei
În perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2021 au fost efectuate 657 de controale, din care 509 controale în domeniul controlului poluării industriale și 148 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma verificărilor efectuate de comisarii de mediu au fost aplicate 173 de sancțiuni în valoare de 1.331.000 lei și au fost făcute 4 sesizări penale.
Amenzile au fost aplicate pentru mai multe neconformități precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate. Garda de Mediu Iași a amendat și primăriile din comunele Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca și Sirețel pentru mormanele de gunoaie și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă. Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind aplicată comunei Valea Seacă.