A scăzut numărul hoților de lemne din Iași, în acest an. Specialiștii se așteaptă la mai multe furturi de material lemnos, în această iarnă

de: Raluca Costin
02:00, 16 iul. 2022

A scăzut numărul hoților de lemne din Iași, în anul 2022, comparativ cu anul precedent. Specialiștii în domeniul silvic se așteaptă ca numărul infracțiunilor să crească în sezonul rece, din cauza situației economice a populației

Hoții de lemne din Iași s-au mai potolit! Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, anul acesta a scăzut numărul celor care au tăiat ilegal material lemnos. Potrivit Direcției Silvice Iași, în primele 6 luni ale anului 2022, au fost înregistrate 60 de infracțiuni și o contravenție, fiind aplicate amenzi în valoare de 5.000 de lei. Din cei 165 de metri cubi nejustificați, 46 la sută au fost imputați personalului silvic. În ceea ce privește controlul circulației efectuat în primele 6 luni din anul 2022, inspectorii silvici au demarat 837 de acțiuni. În urma verificărilor, au aplicat 15 amenzi, în valoare de 13.000 de lei. Au fost confiscați 59 de metri cubi de cherestea și 29 de metri cubi de lemn de foc. A scăzut cantitatea de lemn tăiată ilegal, însă specialiștii Direcției Silvice Iași spun că se așteaptă ca situația să se înrăutățească în această iarnă.

„La noi în județ, încă predomină încălzirea cu lemne. În iarna aceasta, se anunță vremuri grele și ne așteptăm ca numărul celor care comit infracțiuni să crească, atunci când începe sezonul rece, pentru că populația o să aibă nevoie de lemne, nu o să aibă cu ce să le cumpere și o să taie ilegal din pădure”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

A scăzut numărul hoților de lemne din județul Iași

Controale în trafic, dar și în pădurile din Iași, sunt făcute, în permanență, de inspectorii silvici. În ceea ce privește ursul din Dobrovăț, specialiștii Direcției Silvice spun că ieșenii vor fi nevoiți să conviețuiască cu animalul sălbatic.

„Are aproape două luni de când e în pădurile din zona Dobrovăț, semn că are acolo tot ce îi trebuie. Dacă are hrană, apă și liniște, animalul stă în acea zonă. Au fost niște discuții că ar fi doi urși, dar nu s-au confirmat. Adică trebuie verificate toate informațiile, tot ce apare în mediul online. Noi am confirmat prezența ursului când a apărut pe camerele de supraveghere. Oricum, ursul care e acum în Dobrovăț e mascul, are 3-4 ani și, în viitorul apropiat, va avea și pereche. Atâta timp cât nu este deranjat de oameni, în arealul său, nu se întâmplă nimic. Noi supraveghem zona, momentan, așa cum ne-a transmis Ministerul Mediului, pentru că ei se ocupă de animalele protejate prin lege, cum este ursul. Populația să fie, în continuare, precaută și să evite să se ducă în mijlocul pădurii, acolo unde ar putea fi. Oricum, animalul sălbatic simte omul, pentru că are mirosul foarte dezvoltat și se îndepărtează”, mai spune Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Cea mai recentă apariție a ursului a fost semnalată în urmă cu câteva zile, în cantonul Vama spre Dobrovăț.

Prezența ursului din Dobrovăț a fost semnalată, pentru prima dată, la sfârșitul lunii mai 2022

Prima semnalare a ursului a fost făcută de către un localnic, la sfârșitul lunii mai 2022. Acesta a fotografiat urme de urs în pădurea din Dobrovăț. Pe data de 14 iunie 2022, a fost semnalată prezența ursului (Ursus arctos), specie sălbatică, nespecifică acestei zone, în comuna Dobrovăț, Iași, pe raza fondului cinegetic nr. 44, denumit Pietrosu. În primă fază, personalul silvic de teren a identificat doar urme ale acestei specii, la granița cu Iașul, în urmă cu 3 săptămâni, iar în data de 14 iunie 2022 au fost surprinse pe cameră imagini cu un exemplar brun. Zona în care a fost identificat exemplarul este amplasată în fondul forestier, proprietate publică a statului, și se află în extravilanul comunei Dobrovăț, județul Iași, la aproximativ 5-6 km de satul Dobrovăț și la 25 km față de municipiul Iași. A fost semnalată prezența ursului și în pădurea din comuna Schitu Duca.

Pe de altă parte, chiar dacă a scăzut numărul hoților de lemne din Iași și nu au fost prin pădurile din zona Dobrovăț, specialiștii avertizează populația să sune la 112, dacă „se întâlnesc” cu animalul sălbatic.