A scăzut numărul fermierilor din Iași care solicită subvenții de la APIA. Cererile se mai depun până pe 15 mai 2023

de: Redacția BZI
02:00, 21 apr. 2023

A scăzut numărul fermierilor din Iași care solicită subvenții de la APIA, în perioada 1 martie – 15 aprilie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Agricultorii sunt în plină campanie de primăvară, astfel că depun cererile pe ultima sută de metri. Până în prezent au fost depuse 7.730 de cereri pentru o suprafață de 20.251 de hectare. Termenul de depunere a cererilor unice, fără penalizări, este 15 mai 2023

De la demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată, la 1 martie 2023, au fost înregistrate 7.730 de solicitări din partea fermierilor ieșeni, mai puține față de aceeași perioadă a anului precedent. În acest timp au fost depuse cele mai multe solicitări din partea fermierilor cu câteva hectare sau celor care au între 50 și 200 de hectare. Potrivit specialiștilor, fermierii vin în număr mare în luna mai, spre finalul campaniei. Agricultorii din Iași mai pot depune cererile unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la 15 mai 2023, fără penalizări.

După această dată sunt penalizați cu 1 la sută pe zi din suma ce li se cuvine drept subvenții. Fermierii pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.

IPA Online pune la dispoziţia fermierilor lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii APIA, precum şi schiţa parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, fermierii pot modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață, cultură şi schiţă. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul, iar dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, afișează o avertizare, ajutând beneficiarii de subvenții să completeze corect cererea unică de plată.

De asemenea, fermierul poate stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, astfel încât, dacă are nevoie de verificări, poate să întrerupă lucrul cu aplicaţia şi apoi să îl reia, având păstrate datele completate anterior. Astfel, fermierul se poate deplasa pe teren sau poate solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei şi completarea suprafeţei acesteia. Campania de depunere a cererilor unice a demarat timid la Iași.

A scăzut numărul fermierilor din Iași care au solicitat subvenții de la APIA

În 2022 au depus cererile 17.000 de fermieri care exploatează peste 280.000 de hectare, iar, în acest an, specialiștii se așteaptă la același număr de potențiali beneficiari din județ. Chiar dacă cererile pot fi depuse online, fermierii din Iași au un termen-limită pentru semnare, pentru a închide formularul, respectiv finalul lunii septembrie 2023. Aceștia trebuie să facă un drum la APIA, pentru a semna cererea, dacă nu dețin semnătură electronică.

Dacă fermierii au depus și în anii precedenți cererile unice de plată, le va fi mult mai ușor să treacă prin toate procedurile, astfel că totul nu ar dura mai mult de câteva minute. Specialiștii APIA atenționează fermierii că trebuie să fie atenți la mesajele pe care le afişează programul IPA Online, pentru a evita să primească solicitări ulterioare de clarificare din partea APIA şi pentru a avea o cerere corectă. Este recomandată consultarea periodică a site-ului APIA, pentru ca fermierii să fie la curent cu ultimele informații puse la dispoziție de instituția de plăți.

Pentru o cât mai eficientă comunicare între fermieri și angajații APIA, în scopul facilitării transmiterii și recepționării informațiilor necesare depunerii cererii unice de plată și a gestionării pe fluxul de administrare a schemelor de plată solicitate, este indicată furnizarea numărului de telefon și a adresei de e-mail utilizate de către fermieri. Fermierii trebuie să depună o singură cerere de plată, chiar dacă au terenuri în mai multe localități sau județe.

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri.

A scăzut numărul fermierilor din Iași care au solicitat subvenții de la APIA, pentru că se află în plină campanie de primăvară și lasă pe ultima sută de metri depunerea documentelor.