A scăzut numărul de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână, în Iași
A scăzut numărul de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână, în județul Iași. În perioada 15 aprilie – 23 iunie 2022, specialiștii au lansat 231 de rachete
În ultima săptămână, în județul Iași, au fost lansate mai puține rachete antigrindină, de către specialiști. Din punctele de lansare a rachetelor antigrindină, care aparțin Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1, au fost lansate 21 de rachete antigrindină, în ultima săptămână. Potrivit specialiștilor, în perioada 15 aprilie – 23 iunie 2022, au fost lansate 231 de rachete antigrindină. UCCG Iași asigură, cu 16 puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii din județul Iași au culturi protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare, mai mare ca cea de anul trecut. Potrivit specialiștilor, în acest an au fost înregistrate fenomene meteo extrem de violente, mai multe față de aceeași perioadă din anul precedent, de aceea a fost nevoie de lansarea unui număr mai mare de rachete, mai ales în luna mai 2022.
De asemenea, din punctele de lansare ale rachetelor antigrindină din toată țara au fost lansate, în ultima săptămână, 617 rachete antigrindină, pentru a proteja culturile agricole și comunitățile locale din zonele de intervenție.
A crescut suprafața protejată de rachetele antigrindină
Suprafața protejată la nivel național a crescut de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 mil. de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 mil. de hectare în acest sezon. Cele 6 Unități operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase. SNACP nu are, în acest moment, capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale. Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare faptul că localnicii din comuna Dobrovăț s-au opus lansării rachetelor antigrindină, iar culturile au fost afectate.
„Programul de Stimulare a Precipitațiilor” a fost testat cu succes
Reporterii BZI au fost în Centrul Antigrindină din Iași, instituția unde cu greu poți pătrunde pentru a discuta cu specialiștii din domeniu. Angajații Centrului Antigrindină din Dancu, Iași, supraveghează non-stop cerul de deasupra județului, pentru ca, în momentul în care există riscul de grindină, specialiștii să intervină rapid și să împiedice distrugerea culturilor fermierilor. Începând cu acest an, a fost testată o nouă metodă prin care se dorește combaterea secetei iar probele practice derulate în „Programul de Stimulare a Precipitațiilor”, din Iași, au avut succes.
Astfel, dacă vor fi găsite fondurile necesare, derularea programului ar putea începe în viitorul apropiat. Chiar dacă utilizarea acestei metode de combatere a secetei ar trebui utilizată cât mai rapid, durează câțiva ani modificarea avioanelor ce vor fi utilizate în „Programul de stimulare a precipitațiilor”. Mai mult, specialiștii spun că în următorii ani se vor intensifica fenomenele extreme, astfel că numărul de rachete antigrindină va crește.