Prima pagină » Economic Local » A scăzut numărul comenzilor pentru masa de Paște. Bucătar din Iași: „Nu sunt bani, iar multă lume s-a întors la supermarketuri”
A scăzut numărul comenzilor pentru masa de Paște. Bucătar din Iași: „Nu sunt bani, iar multă lume s-a întors la supermarketuri”

A scăzut numărul comenzilor pentru masa de Paște. Bucătar din Iași: „Nu sunt bani, iar multă lume s-a întors la supermarketuri”

13 apr. 2023, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

A scăzut numărul comenzilor făcute de ieșeni bucătarilor care pregătesc preparatele pentru masa de Paște. Ieșenii au comandat mai puține produse gătite, în comparație cu anul precedent, iar vedetele au fost preparatele afumate, salata de boeuf, drobul și friptura de miel. Clienții au plătit între 150 și 1.000 de lei pentru produsele tradiționale

Ieșenii au comandat mai puține produse gătite pentru masa de Paște, comparativ cu anul trecut. Aceștia vor să aibă preparate afumate, salată de boeuf și drob sau friptură de miel. Clienții au plătit între 600 și 1.000 de lei pentru produsele tradiționale.

„Aveam comenzi, dar mai puține ca anul trecut, cantitativ. Adică avem clienți care au cumpărat și iau de obicei de la noi, dar au vrut mai puține produse. Nu sunt bani, iar multă lume s-a întors la supermarketuri. Noi avem afumăturile, comenzi de drob de miel, pui, salată de boeuf, friptură de miel, pască cu brânză, răcitură de cocoș, peste așteptări avem comenzi. S-a cumpărat, Doamne, iartă-mă, dar, făcând o medie, am observat că au cumpărat mai cumpătat.

Au cheltuit în jur de 600-1.000 de lei, fiecare client, pentru o masă cu de toate. Sunt mulți bucătari pe piață. Acum, cu HoReCa, multe restaurante se închid, iar bucătarii fac livrări la domiciliu. Noi deschidem o sală de evenimente, alții închid. Restaurantele din Spania, Italia supraviețuiesc pentru că sunt afaceri de familie și sper că și la noi va fi la fel”, susține bucătarul Florin Vechiu, ce afumă natural produsele din carne.

A scăzut numărul comenzilor făcute de ieșeni bucătarilor

Numărul comenzilor s-a redus cu 20 la sută în acest an, comparativ cu anul precedent.

„Noi am observat o reducere a comenzilor destul de mare. Adică s-au cumpărat mai puține produse, ceea ce arată că oamenii au cumpărat mai puțin. Adică, dacă luau două platouri cu preparate, acum au luat doar unul. Noi ne-am așteptat la această schimbare pentru că am văzut că toate s-au scumpit și era normal ca oamenii să cumpere mai puțin”, susține Iustina Popa, reprezentanta unei firme de catering din Iași.

Bucătarii din Iași pregăteau mese tradiționale de Paște înainte de anul 1989, iar o parte din aceste tradiții au revenit în bucătăriile restaurantelor din Iași. Specialiștii spun că masa de Paște înainte de 1989 era una tradițională de unde nu lipseau mielul, salata boeuf, ouăle roșii și cozonacul.

„Fabrica de Fum” a vândut preparate afumate tradițional în valoare de 1 milion de lei

Cei care au vrut produse afumate au comandat cârnăciori afumați sau piept afumat de rață.

„Au comandat produse de la noi și am observat că în ultimele zile a crescut numărul comenzilor. Noi colaborăm și cu băcăniile. Cele mai multe comenzi au fost pentru cârnăciori, pieptul de pui afumat, ceafa afumată, cotletul și pastrama, dar și pieptul de rață afumat și mușchiulețul Montan.

În perioada de după Crăciun erau scăderi, dar nu ca acum. Anul acesta este atipic. A trebuit să mărim puțin prețurile pentru că s-a scumpit materia primă. Clienții au avut cheltuieli mai mari față de anii precedenți și trebuie să renunți la ceva, iar produsele noastre sunt căutate, dar nu cum ne așteptam”, susține Marius Lungu, fondator „Fabrica de Fum”.

Vânzările companiei au ajuns la peste 1 milion de lei.

Pe de altă parte, a scăzut numărul comenzilor făcute bucătarilor din Iași, din cauza faptului că ieșenii au aceleași salarii, dar s-au scumpit toate produsele.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`