A reușit să păcălească mai multe instituții financiare. Secretul a fost descoperit de individul acuzat că a creat o gaură de aproape 100.000 de euro. Iată metoda care i-a lăsat cu gura căscată până și pe anchetatori! (EXCLUSIV)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 21 iun. 2022

Un individ acuzat că a reușit să păcălească unele instituții financiare și că a creat o pagubă de 100.000 de euro a fost pedepsit de judecătorii ieșeni. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat ieri pe Vladimir Mihăilă la 3 ani şi 7 luni de închisoare, pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată și înşelăciune în formă continuată.

Un bărbat acuzat că a reușit să păcălească unele instituții financiare și că a creat o „gaură” de 100.000 de euro a fost pedepsit. Așadar, ieri, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Vladimir Mihăilă la 3 ani şi 7 luni de închisoare, pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată și înşelăciune în formă continuată. Judecătorii au luat în calcul și pedepse anterioare primite de individ pentru alte infracțiuni.

„Instanța constată că persoanele vătămate ERB Retail Services IFN SA și Unicredit Consumer Financing IFN SA nu s-au constituit părţi civile în cauză”, au arătat judecătorii.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Vladimir Mihăilă, acuzat că a păcălit mai multe instituții financiare

Procesul lui Vladimir Mihăilă a început pe data de 22 aprilie 2020. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată și înşelăciune în formă continuată. Asta, după ce individul a fost reținut și, mai apoi, arestat preventiv de pe 26 februarie 2019, până pe 1 iulie 2019.

Anchetatorii au afirmat că individul a încercat și a reușit să ia unele credite cu acte falsificate.

„În luna mai 2018, utilizând fotografii ale unor persoane de sex masculin având o înfățișare asemănătoare cu a sa, a creat două cărți de identitate false pe numele Cătur Constantin Cătălin, cu datele acestuia”, a declarat Elena Mădălina Pricop, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Conform acesteia, bărbatul și-a făcut acasă cele două cărți de identitate cu ajutorul unei imprimante, a unei ghilotine și al unui laminator. Actele de identitate aveau aceleași date, singura excepție fiind fotografia utilizatorului.

„În mai 2018, inculpatul a folosit cele două cărți de identitate pentru a solicita acordarea de credite de la patru instituții financiare nebancare, respectiv de la ERB Retail Services IFN, Credius IFN SA, TBI Credit IFN și Unicredit Consumer Financing, pentru achiziționarea de bunuri de la magazine online”, a adăugat Elena Mădălina Pricop.

Ce au mai spus anchetatorii ieșeni despre cele întâmplate

Oamenii legii au mai afirmat că, pe 18 mai 2018, individul a cerut și a obținut un credit de 18.636 de lei de la TBI Credit IFN SA. Totodată, anchetatorii au susținut că, pe 23 mai 2018, el a cerut și obținut un alt credit, de 20.532 de lei de la Unicredit Consumer Financing IFN.

„Pe 17 mai 2018, folosind o carte de identitate falsă, inculpatul i-a indus în eroare pe reprezentanții ERB Retail Service IFN SA, cu scopul de a obține un credit în valoare de 20.179 de lei pe numele Constantin Cătălin Cătur. Această solicitare nu a fost aprobată, deoarece au existat suspiciuni cu privire la documentele prezentate la nivelul instituției financiare nebancare”, au mai subliniat anchetatorii.

Conform acestora, pe 23 mai 2018, individul a mai solicitat un împrumut de 15.693 de lei de la Credius IFN SA. Dar și reprezentanții acestei instituții financiare nebancare au sesizat că actele prezentate nu erau tocmai în regulă. În urma acestor incidente, instituțiile menționate au alertat Poliția, dar și pe procurori. Acum, individul acuzat că a păcălit mai multe instituții financiare a fost pedepsit de judecătorii ieșeni.