A renunțat la un job bine plătit într-o multinațională pentru a deveni antreprenoare. Angajații din domeniul IT au devenit cei mai fideli clienți – FOTO

de: Raluca Costin
04:00, 26 mart. 2020

O tânără din Iași a lăsat în urmă profesia de economist într-o multinațională, pentru a deveni antreprenoare. A alăturat meseriei de mamă o afacere personală de nișă, cu un potențial uriaș de creștere. În numai câțiva ani, interesul a crescut din partea clienților, iar tânăra a angajat încă două persoane care să o ajute. În această perioadă, comenzile curg. „A crescut cererea, cred că din cauza panicii. Dacă într-o perioadă normală o persoană juridică cerea o dată la două săptămâni 10 pungi, acum cere 40 de pungi”, spune antreprenoarea.

Laura Grădinaru, în vârstă de 38 de ani, a lucrat în domeniul bancar timp de 10 ani. Când a venit pe lume al doilea copil și era în concediu de creștere a copilului, a căutat o activitate care să o relaxeze și să o scoată din zilele care se derulau la fel și începeau să fie monotone. Așa a descoperit pasiunea pentru tăițeii de casă, colorați natural cu legume, fructe și condimente. Primele bucăți au ieșit la lumină pentru prima dată în anul 2017, pe pagina de Facebook a antreprenoarei.

„Intram într-o perioadă unde simțeam că sunt puțin în depresie. Într-o dimineață mi-a rămas niște suc de sfeclă, l-am amestecat cu făină și au ieșit niște tăiței roz. Apoi am început să mă documentez și am găsit pe internet o persoană din America foarte cunoscută, care făcea tăiței”, povestește Laura Grădinaru.

Primii tăiței, pe facebook

Au urmat nopți nedormite, pline de gânduri și frământări.

„Așa am aflat rețetele, timpul de frământare al aluatului, că se folosește orice ingredient, legumă, pentru realizarea tăițeilor. Așa am ajuns să fac noaptea tăiței. Inițial au consumat prietenii și familia, care m-au susținut în ceea ce făceam și vedeau că îmi place ceea ce fac. Văzând că există interes din partea celor din jur, ne-am gândit ce să facem pentru a comercializa legal. Ne-am izbit de unele bariere. Fiind un domeniu nou, persoanele care trebuiau să ne ajute nu erau obișnuite cu asta. Față de covrigei, produse de patiserie, producția de tăiței implică alte denumiri, acte”, mai spune Laura Grădinaru.

30.000 de euro, fonduri europene

La scurt timp după această experiență a depus un proiect pentru obținerea unor fonduri europene necesare achiziționării utilajelor și amenajării spațiului de producție.

„Am depus un proiect pe măsura 3.2.1 Nord-Est, cu fundația Corona. Am obținut peste 30.000 de euro și cu banii primiți am cumpărat utilaje, plătim chiria spațiului și am angajat încă două persoane. Noi cooperăm foarte bine cu ele, le-am învățat cum să facă tăițeii și am avut norocul să lucrăm cu ele. Acum producem de 5 ori mai mult față de perioada de început. Acum e forfotă mare, aici, la noi, pentru că a crescut cererea. Dacă într-o perioadă normală o persoană juridică cerea o dată la două săptămâni 10 pungi, acum a cerut 40 de pungi”, spune antreprenoarea.

Produse fără aditivi

Termenul de valabilitate al produselor este de 6 luni.

„Noi nu folosim niciun aditiv de păstrare, ci doar leguma, oul și făina, deci era normal să fie un termen scurt de valabilitate. Ambalăm tăițeii într-o pungă de 200 de grame pentru că am calculat că această cantitate e suficientă pentru trei persoane, la o masă. Facem tăiței din două tipuri de făină albă, integrală. Producem tăiței lați, subțiri pentru ciorbă, fundițe. Am observat că toate sunt căutate. Noi le-am făcut special pentru persoanele care vor să facă ceva rapid pentru că nu au timp”, explică antreprenoarea.

„Generația noastră nu mai are timp să facă mâncare”

Aceasta spune că mare parte din clienți sunt cei care lucrează în multinaționale și nu au timp să gătească, dar și mămici.

„Maxim 4-5 minute durează fierberea tăițeilor. Faci repede, mănânci repede. Generația noastră nu mai are timp să facă mâncare. Un angajat lucrează 12 sau 14 ore pe zi, uneori, vine acasă, face un duș, mănâncă, și abia mai are timp să stea cu copilul. Noi încercăm să educăm oamenii să mănânce sănătos, fresh, natural. Noi producem încontinuu, mai ales pe bază de comandă”, mai spune Laura Grădinaru.

Tăițeii, în curs de atestare ca produs tradițional

Tânăra face demersuri pentru a obține și certificatul de producător tradițional.

„Am vorbit la Direcția Agricolă cu doamna Roxana Topală, am dus o parte din documente, acum suntem în proces de atestare. Mai durează puțin până vom obține acest atestat”, mai spune Laura Grădinaru.

La nivelul județului Iași sunt atestate 18 produse din domeniul legumicol, produse din carne și fructe. Printre condițiile pe care trebuie să le respecte producătorii pentru a obține documentele de la MADR sunt: capacitatea de producție realizată, raportată la un an, nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe an total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/litri pe an de produse tradiționale atestate.