A renunțat la un job bine plătit în domeniul bancar ca să se apuce de asta! La 40 de ani, spune că face totul pentru relaxare, iar modelarea este pură pasiune
Tânăra a vrut să renunțe la job după ce a lucrat în acest domeniu timp de 15 ani. Fiind atrasă de zona artistică, s-a gândit că ar putea face o afacere din această pasiune. Primii pași au fost făcuți deja, iar tânăra așteaptă acum banii de la stat pentru a demara afacerea
Veronica Istrate, în vârstă de 40 de ani, a descoperit de curând că poate să renunțe la job pentru a-și deschide o afacere dintr-o pasiune din copilărie. Aceasta știa ce înseamnă să confecționezi figurine din ipsos chiar de la tatăl ei care îi făcea astfel de obiecte pentru a avea jucării care să-i dezvolte creativitatea. Tânăra povestește cum a luat decizia de a renunța la jobul bine plătit din domeniul bancar, un loc de muncă stabil, după un an de căutări interioare.
„Pentru a mă relaxa făceam asta după ce plecam de la serviciu. Inițial am zis că e doar așa, o chestie trecătoare, că o să mă plictisesc, însă din contră. A început să îmi placă tot mai mult. Așa că m-am gândit mult timp dacă să mă apuc sau nu serios de treabă”, spune tânăra antreprenoare.
Proiect eligibil la finanțare
A început să confecționeze figurine din ipsos și din ceramică, figurine care sunt destinate picturii, așa cum își amintea de la tatăl său. A început să participe la ateliere creative alături de copii și a văzut că are succes, atât în rândul copiilor, cât și în rândul părinților. Acest lucru a determinat-o să ia o decizie în privința pasiunii sale care poate deveni o sursă de venit. S-a interesat cu privire la proiectele de acest fel, care pot fi finanțate prin diverse programe, a apelat la ajutorul unui consultant și a depus proiectul în cadrul programului Start-Up Nation. Deși nu se aștepta să primească finanțarea de la stat, mai ales că era prima experiență în acest domeniu, proiectul său a fost eligibil la finanțare.
„Am fost foarte surprinsă când am aflat că o să primesc banii. Vă dați seama că e ceva foarte important pentru mine. Sunt fix banii de care am nevoie ca să pun în aplicare planul meu”, spune Veronica Istrate.
Vor fi create noi locuri de muncă
Cu cei 44.000 de euro de la stat, Veronica Istrate va cumpăra matrițele necesare confecționării figurinelor. De asemenea, va crea și noi locuri de muncă.
„Mi-am făcut temele și am zis că trebuie să ofer șansa unor persoane să învețe ceea ce am învățat de la tatăl meu. Voi amenaja un spațiu unde să lucrez, unde să fie atelierul”, mai spune tânăra.
În prezent, beneficiarii Start-Up Nation semnează contractele de finanțare și așteaptă banii pentru a demara afacerile. Alocarea financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
Afaceri în diverse domenii de activitate
Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2019 societățile înființate după data de 30 ianuarie 2018, care activează în domeniul producției, industriilor creative, serviciilor și comerțului. Pentru a participa la program, societățile trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului. Printre firmele din Iași care au semnat contractele sunt Erika Pam SRL-D, Unic Stil Best Conf, Romelectric Total SRL, Tehniconfecții SRL, Stelian Ciprian SRL. Majoritatea beneficiarilor admiși până în prezent vor să deschidă afaceri în domeniul alimentar, panificație, confecții, relaxare și divertisment, activități foto/video.