A renunțat la locul muncă dintr-o corporație pentru a se dedica pasiunii. Paul Pădurariu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din Iași. „În clasa a doua cumpăram suc de la tonetă și îl vindeam” – FOTO

de: Raluca Costin
02:00, 24 dec. 2022

Paul Pădurariu este unul dintre ieșenii care au renunțat la locul de muncă dintr-o corporație. Acesta a transformat pasiunea pentru fotografie într-o afacere de succes! În ultimii 10 ani a participat la sute de evenimente de Crăciun

Paul Pădurariu, în vârstă de 39 de ani, este unul dintre ieșenii care au renunțat la statutul de angajat dintr-o corporație pentru a deveni propriul șef. În urmă cu 10 ani, când lucra la o bancă, a început să facă primele fotografii contracost, în timpul liber. Pentru că îi plăcea foarte mult ceea ce făcea și voia să se dezvolte, și-a dat demisia.

„Am fost funcționar bancar. Timp de șapte ani am lucrat într-o corporație și am vrut să scap de asta (n.r. – râde). Aveam spirit antreprenorial de mic copil. În clasa a doua cumpăram suc de la tonetă și îl vindeam în pauza mare. Era suc la pungă (n.r. – râde). Am lucrat când eram student ca fotograf, administrator de sală de internet, cum era pe vremuri.

M-am căsătorit, a apărut copilul și a trebuit să mă fac om serios, că așa spunea dogma (n.r. – râde) și m-am angajat la bancă. Am zis că o să avansez ușor, dar nu a fost așa. Venise și criza din 2008 și nu mergea treaba. Ușor, ușor, mi s-a luat de corporație și de bancă, bărbierit în fiecare zi, cravată și de șefi sau target-uri. În schimb am învățat foarte multe.

Cum să relaționez cu oamenii, mai ales. Era un job călduț, dar nu suficient. În anul 2008, pentru că nu prea era activitate, mai aduceam o carte la birou, citeam cărți de dezvoltare personală. Am fost și blogger, scriam recenzii la cărți de dezvoltare personală și marketing. Acum, totul s-a dezvoltat pe social media și nu mai citește nimeni bloguri. Bine, am văzut că mulți corporatiști renunță și se axează pe brutării, patiserii, lucru manual, pleacă la țară, se fac agricultori”, susține Paul Pădurariu, fotograf din Iași.

Paul Pădurariu a renunțat la locul de muncă dintr-o bancă

Paul Pădurariu spune că a câștigat bani frumoși din fotografie chiar de la începutul carierei sale.

„Apoi, în paralel cu locul de muncă, cel de funcționar bancar, am început să mă ocup de fotografii. Era un portal al orașului Iași, cu diverse evenimente, timp liber, a trebuit să facem fotografii la monumentele istorice, punctele de atracție turistică ale Iașului. Am zis că nu le luăm de pe Facebook. Am plecat într-o dimineață, m-am apucat să pozez și nu mi-am dat seama când a trecut timpul. Se făcuse seara și mă simțeam foarte bine.

Ușor, ușor am început să fotografiez oameni, să fac diverse proiecte. Oamenilor le-a plăcut și am luat decizia să-mi dau demisia. Toți cei din jurul meu au zis că sunt nebun. Pe atunci se născuse fetița, al doilea copil. Jobul de la bancă era sigur. Dar am continuat cu fotografia pentru că voiam să o fac la un al nivel și nu puteam dacă munceam și la bancă. Câștigasem bani din fotografie și când eram la bancă. Îmi făcusem o rezervă financiară. Am demisionat în 2013”, mai spune Paul Pădurariu, fotograf.

A crescut numărul ieșenilor care vor ședințe foto de Crăciun.

Paul Pădurariu: „Din fotografie se poate trăi foarte bine în Iași”

Paul adaugă faptul că această meserie este una din care poți câștiga bine. În general, clienții îl recomandă și, astfel, își face clienți noi.

„Meseria de fotograf este una din care poți trăi decent, dacă muncești zi de zi, investești în tine, în echipamente. E o pasiune și iubesc ceea ce fac, dar și pe partea financiară trebuie să ai succes. Ajungi la un nivel și nu faci ceea ce faci de dragul de a face. Din fotografie se poate trăi foarte bine în Iași, la fel și din fotografia de studio, cea de eveniment. Cam acolo sunt zonele unde se câștigă bine, mai ales pe partea de fotografie de familie.

La fashion mai sunt proiecte, dar nu poți să spui că te poți axa pe asta, cel puțin în Iași. Am avut prieteni care au încercat să facă doar produs, dar nu ai piața așa de mare încât să trăiești doar din asta. Poate fi un punct de plecare, dacă mai ai un job. Eu iubesc să lucrez cu oamenii și de aceea îmi place să fac asta. Anul acesta a fost un an foarte bun, mulțumim lui Dumnezeu, se anunță și 2023 la fel”, mai spune Paul Pădurariu.

O altă ieșeancă ce a renunțat la jobul dintr-o corporație și a deschis o cofetărie este Gabriela Ilie.

Cei care au renunțat la locul de muncă dintr-o corporație vor să fie antreprenori.