A rămas marcat când a mers în străinătate și a văzut ce făcea un italian. Ieșeanul a venit acasă și s-a apucat de aceeași afacere cu care speră să dea lovitura. Florin Prigoreanu: „M-am îndrăgostit de ele”
Florin Prigoreanu, din Iași, este unul dintre tinerii fermieri care va investi fonduri europene într-o fermă apicolă, în mediul rural. A văzut modelul de afacere la un fermier din străinătate, în perioada în care muncea în Italia. Va investi 40.000 de euro în achiziția unei remorci pentru transportul stupilor și în dublarea numărului de familii de albine
Florin Prigoreanu, în vârstă de 44 de ani, este unul dintre ieșenii care va investi fonduri europene într-o afacere din mediul rural. Tânărul apicultor a muncit timp de 15 ani în Italia și, deși acolo a avut o perioadă bună din punct de vedere financiar, nu a vrut să rămână definitv în peninsulă. A aflat de accesarea fondurilor europene pentru românii din diaspora, iar acest lucru l-a determinat să își încerce norocul și să depună un proiect care este eligibil la finanțare.
„A fost depus anul acesta, pe numele soției, pentru că doar astfel se putea. Doar cei care au împlinit 40 de ani sunt eligibili, iar eu deja depășisem vârsta și nu mai puteam depune. Am făcut proiectul pe apicultură pentru că am descoperit albinele în urmă cu câțiva ani. M-am îndrăgostit de ele când munceam în străinătate. L-am văzut pe un fermier care se ocupa de ele, mi-a plăcut ce face, și așa am început și eu să le descopăr.
Eram la cineva într-o zi și am văzut cum le crește, ce face cu ele. Pur și simplu mi-a plăcut și am vrut să fac și eu apicultură. Acum eu cred că mă pricep la creșterea albinelor. Mi-s dragi. Eu am lucrat în Italia timp de 15 ani, tot în agricultură, însă nu cu albinele. M-am întors acasă mai mult pentru că părinții mei au o vârstă și nu voiam să-i las singuri. Iar cu apicultura vreau să mă dezvolt cât mai mult, să am o mică afacere în acest domeniu”, spune Florin Prigoreanu, fermier din comuna Deleni, Iași.
Ieșenul va primi 40.000 de euro, fonduri europene, pentru a dezvolta afacerea
Fermierul Florin spune că va investi banii nerambursabili în achiziția unei remorci necesare transportului stupilor și pentru dublarea numărului de familii de albine. Acum se ocupă de 100 de familii de albine, împreună cu soția și câțiva localnici, care îl ajută când are nevoie, mai ales în plin sezon. Spune că a avut o producție bună.
„Anul acesta a fost un an bun din punct de vedere al producției, dar poate se putea și mai bine. Noi am stat mai mult pe vatră, nu ne-am dus cu stupii nicăieri”, spune Florin Prigoreanu.
În ceea ce privește piața de desfacere, tânărul apicultor spune că vrea să crească numărul de clienți, mai ales că este la început și a vândut mai mult la rude și cunoștințe. Este decis să rămână în țară, pentru a dezvolta afacerea cu miere de albine.
„Până acum am vândut mierea doar local. Am vorbit cu reprezentanții unor firme care ar vrea să cumpere mierea de la noi. Poate dăm și în străinătate, dacă o să avem cerere. De la început, când am plecat în străinătate, nu am vrut să rămân definitiv acolo. Am vrut să mă întorc pentru că nu sunt persoana care să rămână definitiv acolo. Mi-am făcut ce trebuia la casă, am cumpărat ce aveam nevoie, iar de acum înainte vreau să mă ocup numai de albine, la mine acasă”, mai spune Florin Prigoreanu.
Un sfert din proiectele depuse de ieșeni, în submăsura 6.1 -Instalarea tinerilor fermieri – , sunt din partea apicultorilor, fondurile fiind epuizate înainte de termen.
Apicultorii din Iași vor achiziționa mai multe echipamente cu banii primiți în Programul Național Apicol
Cei 78 de crescători de albine din Iași care au solicitat subvențiile în Programul Național Apicol au primit banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectiv 780.000 de lei. Scopul programului pentru perioada 2020-2022 este îmbunătățirea producției și comercializarea produselor apicole prin acordarea apicultorilor a unui sprijin financiar pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și pentru achiziționarea de: medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, măturător sau echipament de protecție apicol. De asemenea, apicultorii din Iași vor achiziționa cu banii primiți: afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, remorci/pavilioane apicole.