A pozat pe iaht în locuri exotice și a visat la asta toată viața ei. A renunțat recent la vechea slujbă și a devenit IT-istă: „A trebuit să ajung la 32 de ani ca să-mi dau seama la ce sunt bună”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 01 apr. 2021

Anemaria Ciubotaru este o tânără din Iași care a decis să devină IT-istă după ce a muncit ca secretară, agent imobiliar, a făcut traduceri sau a promovat echipamente medicale, pentru a avea o siguranță financiară. A făcut cursuri de reconversie profesională, s-a angajat la o multinațională și spune că nu salariul a motivat-o să facă această schimbare, ci posibilitatea de a avansa ușor în carieră

Anemaria Ciubotaru, tânăra în vârstă de 32 de ani care lucrează în domeniul IT din luna ianuarie 2021, spune că acum câștigă mai puțin ca la fostul loc de muncă, însă este mulțumită că are o siguranță financiară și posibilitatea să avanseze rapid în carieră.

„Am lucrat ca asistent manager la o firmă din domeniul medical, am lucrat în domeniul imobiliar, medical, secretariat, traduceri și acum în IT. A trebuit să ajung la 32 de ani ca să-mi dau seama la ce sunt bună (n.r.- râde). Acum sunt junior tester la o firmă de IT, din Canada, care are sute de angajați și la Iași. La fostul loc de muncă primeam un salariu mai mare ca aici. Însă pentru mine, în momentul în care am acceptat jobul, a contat faptul că am o siguranță financiară, o siguranță a locului de muncă și pot să avansez ușor. Mă pun și eu în locul celor din firmă și nu o spun că acum lucrez la ei.

Acum cine te mai ia, să te formeze în domeniu? Pentru că, deși termini cursul de 4 luni, nu e suficient, și depinde de tine să performezi, cât timp îți aloci învățării, studiului în domeniu, te perfecționezi mereu. De aceea am acceptat să plec de la un salariu mai mare, pentru că aici ai șanse mari să avansezi. Așa văd eu lucrurile în acest moment. Îți oferă șansa să câștigi mai bine într-un timp relativ scurt”, spune Anemaria Ciubotaru.

Anemaria Ciubotaru: „Pozițiile de începător, cum sunt eu, nu prea au fost căutate în perioada pandemiei”

Ieșeanca povestește că durata cursului a fost de 4 luni și s-a angajat după 6 luni de la finalizarea lui.

„În luna mai, anul trecut, l-am finalizat și m-am angajat la începutul acestui an în domeniul IT. A durat ceva până mi-am schimbat locul de muncă, pentru că s-a nimerit să fie și pandemia, și astfel e mai greu cu investițiile, angajările, iar oamenii nu cred că mai vor să investească în cursuri de perfecționare pentru că nu au certitudinea că se vor angaja. Inițial, m-am înscris la curs să văd dacă-mi place, dacă mi s-ar potrivi. Știam că rata de angajare după finalizarea cursurilor nu este de 100 la sută.

Însă investiția pe care am făcut-o în aceste cursuri făcute la Academia Wantsome a fost pentru mine, pentru dezvoltarea mea. După ce am terminat cursurile, am avut niște mentori super faini, cu care împărtășeam idei, de la care am primit sprijin. Eu făceam cursurile după ce terminam serviciul, deci a fost greu pentru mine, însă am văzut că îmi place și am vrut să învăț mai mult”, povestește Anemaria, care spune că IT-iștii începători nu prea au fost recrutați în perioada pandemiei.

„Pozițiile de începător, cum sunt eu, nu prea au fost căutate în perioada pandemiei, dar cei de medium level, nivelul mai avansat, da. De aceea a durat mai mult până am găsit un job în IT. Mi-am pus filtre pe toate site-urile cu anunțuri de angajare și cred că la mine a contat perseverența. La compania unde lucrez acum se mai fac angajări și caută, ca și mine, IT-iști începători. Deci în continuare se caută specialiști în domeniu, chiar dacă e pandemie”, spune Anemaria.

Tânăra le recomandă celor care vor să-și schimbe meseria să facă reconversie în IT

Ce face un junior tester?

„Eu sunt junior tester și anume QA (n.r.- Quality Assurance) engineer. Practic, mă ocup de 3 proiecte pentru e-commerce, pe partea de managementul comenzilor. Testez ce implementează developerii sau programatorii. Eu nu interacționez cu site-ul, ci cu testarea lui, folosind o tehnologie mai nouă, care se numește «sales force». E poate mai dificil de înțeles cu ce mă ocup, dar pot să spun că nu sunt ca un roboțel, cum cred în general oamenii despre IT-iști, ci mă ocup și de partea creativă. Am colegi noi, din diverse țări, cunosc oameni noi cu culturi noi, suntem dinamici, gândim mai mult. Am depășit frica de a vorbi în public, de a-mi expune o idee. Trebuie să fii creativ ca să intri în mintea clientului”, explică IT-ista, care susține ca îi încurajează pe cei care vor să-și schimbe jobul să procedeze ca ea.

„Dacă aș avea un prieten, nu știu, în HoReCa, care a fost dat afară acum din cauza pandemiei, i-aș recomanda să ia banii de undeva și să se apuce de cursuri, pentru că ar fi o alegere inspirată. Vorbesc din proprie experiență. Am o prietenă cu doctorat în cu totul alt domeniu, care s-a angajat în IT înaintea mea. Deci încep să fie tot mai multe persoane interesate de un job în IT. Dacă ar fi să iau de la capăt, la fel aș face. Când a venit pandemia chiar mă gândeam «ce o să fac?». Primele zile au fost mai dificile, însă am depășit momentul”, mai spune Anemaria Ciubotaru.

Specialiștii din Iași spun că cererea pentru IT-iști este mare în continuare

În ultimii 2 ani, tot mai mulți ieșeni din diverse domenii de activitate, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, au făcut reconversie profesională în domeniul IT, pentru cursuri plătind peste 1.500 de euro. Astfel, chelneri, persoane care au muncit în străinătate sau nu au avut nicio legătură cu acest domeniu, cum sunt preoții sau tenorii, au vrut să se specializeze în IT. Unul dintre acești cursanți care a finalizat cursurile de reconversie profesională și s-a angajat în anul 2020, în plină pandemie COVID-19, în domeniul IT, este Vlad Petru Bîrgu, fost tenor și absolvent al Universității de Arte din Iași. Potrivit specialiștilor din Iași, piața muncii are un deficit de specialiști pentru pozițiile de tester, programator, UX designer, bussines analyst și project manager estimat la peste 35.000 de persoane.

Zeci de ieșeni s-au angajat în anul 2020 după ce au finalizat cursurile de calificare profesională organizate de AJOFM

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași organizează cursuri de calificare profesională pentru persoanele care vor să se angajeze ca inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor, dar care să fie șomeri înregistrați, care primesc indemnizația de șomaj. În această perioadă se organizează cursuri pentru electrician și coafeză, în funcție de cerințele din partea angajatorilor. Potrivit reprezentanților AJOFM Iași, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională este de 60 la sută. De asemenea, în următoarea perioadă, ieșenii care au rămas fără locul de muncă sau vor să-și schimbe jobul au la dispoziție peste 700 de locuri de muncă în domenii precum construcții, confecții, industrie sau comerț. Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de COVID-19 sunt din domeniul agricol, livrări la domiciliu sau juridic.