A nins în România. Iată care sunt zonele peste care a pus stăpânire iarna

de: BZI.ro
22:46, 22 sept. 2021

Avem o toamnă de poveste, însă doar în calendar. La munte, pe crestele înalte ale munţilor, zăpada s-a aşternut deja, însă a nins şi în alte zone mai joase din ţară. Meteorologii anunţă că vremea se va menţine capricioasă, dar mai ales friguroasă.

Primii fulgi de zăpadă din acest sezon rece au căzut, pe 2 septembrie, la 2.500 de metri, în zona vârfului Coştila din Bucegi.

Valul de aer rece abătut peste România a adus şi primii fulgi de nea, în Banat. La Muntele Mic, zăpada s-a așternut într-un strat subțire, semn că iarna a venit în această zonă.

Cea mai scăzută temperatură din Banat s-a înregistrat în Vârful Țarcu, mercurul în termometre a coborât pana la -5 grade Celsius.Primele imagini cu zăpada au fost postare în mediul onlinem de Muntele Mic online şi în mai puţin de câteva ore au strâns mii de reacţii.

Imagini suprinse la staţia meteo Vlădeasa, din munţii Apuseni

Iarna domnește în Munții Apuseni, la aproape 1.800 de metri.

De asemenea, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov au anunțat că intervin cu material antiderapant pe Transfăgărășan, după ce noaptea trecută au căzut primii fulgi de zăpadă.

”A venit iarna!

Din fericire, deocamdată doar pe Transfăgărășan.

Colegii noștri de la Districtul Bâlea au intervenit în această dimineață cu material antiderapant în zona Bâlea Lac pentru a asigura condiții sigure de trafic.

Îi rugăm pe șoferii care vizitează zona să circule cu prudență”, scriu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov pe Facebook.

România, temperaturi record: -8 grade Celsius la Vârful Omu

Mai mult, la Vârful Omu a fost cel mai frig din Europa. Aici au fost înregistrate noaptea trecută -8,5 grade Celsius.

Aceste temperaturi au fost mai scăzute şi decât cele din Alpi şi nordul Rusiei. În munții Țarcu și la Bâlea Lac au fost -5 grade, în timp ce la Miercurea Ciuc au fost -2 grade Celsius.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, miercuri, în exclusivitate, la Antena 3, cum se explică aceste temperaturi scăzute din România.

„E un context de circulație pe continentul european, în care avem un câmp de presiune scăzută în nord-estul României și chiar în atmosfera mijlocie. Avem acolo o structură care favorizează pătrunderea aerului foarte rece, direct peste teriroriul României, dinspre nord, în așa fel încât să avem o pătrundere de aer foarte rece și evident, cu cât la munte mergem la înălțimi mai mari, cu atât temperaturile sunt mai scăzute.

Împreună, acești factori au determinat această situație evident care nu va dura. Este o situație limitată în timp,dar care își are explicație exact în acest tip de circulație ce pur și simplu a canalizat aerul rece peste teritoriul României.

E interesant că ne îndreptăm și spre sezonul rece. Astăzi este echinopțiul, deci ziua și noaptea, deocamdată sunt aproximativ egale, dar în curând vom avea pe timpul zilei o durată de strălucire a soarelui din ce în ce mai mică și temperaturile scad din ce în ce mai mult. Media lunii septembrie este cu 5-6 grade decât media lunii octombrie.

Este o temperatură mai scăzută, cam cu 6-8 grade Celsius faţă de cât ar fi normal. Este în sine un record, nu un record absolut. Am avut record absolut cu o valoare în jur de -15 grade Celsius, tot la Vârful Omu. Avem, într-adevăr o temperatură mult mai scăzută decât normalul perioadei”, a explicat Roxana Bojariu.