A murit una dintre cele mai cunoscute personalități ale României. Era o figură emblematică a Iașului

de: Valentin Hutanu
04:00, 27 apr. 2020

La finalul săptămânii trecute (sâmbătă, 25 aprilie 2020 – n.r.), a murit Principele Mihail Dimitrie Sturdza (1934-2020). Era una dintre cele mai cunoscute personalități ale României, în străinătate. Era descendentul uneia dintre cele mai vechi și mai ilustre familii domnitoare și boierești din Moldova. A publicat numeroase articole în presa culturală și științifică din țară și din străinătate și a devenit unul dintre cei mai respectați genealogiști români, adevărată autoritate în domeniu. Avea o legătură specială cu Iașul, mereu implicându-se și susținând viața intelectuală și culturală de aici. Dumnezeul să-l ierte!

Mediul cultural, istoric și intelectual al Iașului este zguduit de pierderea Principelui Mihail Dimitrie Sturdza (1934-2020). Era descendentul uneia dintre cele mai vechi și mai ilustre familii domnitoare și boierești din Moldova. A publicat numeroase articole în presa culturală și științifică din țară și din străinătate și a devenit unul dintre cei mai respectați genealogiști români, adevărată autoritate în domeniu. Avea o legătură specială cu Iașul, mereu implicându-se și susținând viața intelectuală și culturală de aici. Principele a murit la Paris. Era strănepot, în linie dreaptă bărbătească, al lui Mihail Vodă Sturdza.

A fost arestat de comuniști

În 1952, în timpul represiunii comuniste, a fost arestat, a primit o condamnare administrativă de trei ani, fără judecată. A fost închis, alături de alți tineri din familii istorice românești, pentru „omisiune de denunț și atitudine dușmănoasă față de regimul de democrație populară”. A trecut pe la Jilava, prin lagărul de triere Ghencea și prin lagărele de muncă forțată de la Bicaz și de la Onești. Pasionat de genealogie, a dorit să se înscrie la Facultatea de Istorie, dar aceasta fiind facultate ideologică, a studiat în cele din urmă Limba italiană, la Facultatea de Filologie din București.

În 1964 a plecat în exil și s-a stabilit la Paris. Între 1968 și1985, a lucrat la Departamentul de schimburi culturale cu străinătatea al ministerului francez de Externe, fiind și interpretul oficial al președinților Franței, Charles de Gaulle și Valéry Giscard d’Estaing. Între 1986 și 1995 a fost redactor politic la Departamentul român de la Institutul de Cercetări al postului de radio Europa Liberă din München. Are numeroase cărți istorice valoroase publicate.

Mihai Dimitrie Sturdza – In Memoriam

În acest context trist, echipa Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” – Iași al Academiei Române a transmis un mesaj emoționat.

„Pentru cine l-a cunoscut și sunt mulți cei care au avut acest privilegiu, a vorbi și a scrie despre Mihai Dimitrie Sturdza, așezându-l în rândul celor care au fost, este dificil. Blândețea și prezența sa senină, lipsită de orice umbră de trufie, marcau un spațiu de echilibru într-o lume plină de vanități. Cum poți aprecia pe cineva pentru care noblețea nu este un titlu, ci o formă de existență, decât ca un model de conduită profesională și umană, imposibil de trecut cu vederea, dar greu de urmat. Fără îndoială, prin ce și cum a făcut în timpul vieții, care s-a încheiat pe 25 aprilie, la vârsta de 86 de ani, Mihai Dimitrie Sturdza a modelat, poate uneori imperceptibil, existența celor în preajma cărora s-a aflat”, au punctat oficialii instituției.

Mereu implicat și dedicat vieții intelectuale ieșene

Mai departe, au arătat că pentru Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, prezența sa nu a fost însă una subtilă, „ci cât se poate de concretă, hotărâtoare pentru soarta instituției într-o perioadă critică, aceea a lipsei unui sediu, în urma părăsirii clădirii din strada Lascăr Catargi 15. Sprijinul acordat cu generozitate de Mihai Dimitrie Sturza a însemnat piatra de temelie și impulsul zidirii actualului sediu, iar titlul de membru de onoare al Institutului nu a fost decât un mic gest de recunoștință pe care noi i l-am putut oferi celui care a știut să-și înnobileze viața cu titlul de Om. Numele său s-a alăturat numelor strămoșilor săi, într-o mare carte a familiilor boierești și domnești ale Moldovei, din care tocmai el a alcătuit o mare parte.

Drum bun spre veșnicie!”, au conchis cei de la Institut. De asemenea, a suținut numeroase evenimente culturale și istorice din Iași, printre care se remarcă „Monumentul – Tradiție și Viitor”. Dumnezeu să-l ierte!