A murit regizoarea si actrita Elena Negreanu, decana de varsta a teatrului romanesc

de: Echipa Bzi.ro
23:23, 27 ian. 2016

Regizoarea si actrita Elena Negreanu, decana de varsta a teatrului romanesc si personalitate marcanta a Societatii Romane de Radiodifuziune, a murit, miercuri, la varsta de 97 de ani.

„Teatrul National Radiofonic anunta cu profund regret incetarea din viata a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcanta a Societatii Romane de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare finete a expresiei radiofonice, dascal competent si intelectual de autentica vocatie”, informeaza Radio Romania.

Elena Negreanu s-a nascut in anul 1918, la Iasi. Opt ani mai tarziu s-a mutat la Bucuresti, unde, dupa absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov.

In anul 1945, Elena Negreanu a fost angajata crainica la Radiodifuziunea Romana. In 1947, prin concurs, aceasta a devenit actrita la Teatrul National. In paralel, la propunerea Aurei Buzescu, a intrat in activitatea pedagogica, devenind conferentiar universitar la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica.

Din anul 1956, Elena Negreanu a optat pentru activitatea de regizor artistic in redactia Teatru a Radiodifuziunii Romane, unde a montat numeroase spectacole din dramaturgia clasica si contemporana, nationala si universala. In anii 2006 si 2008, in foaierul Salii Radio, a prezentat doua expozitii de grafica personala, care s-au bucurat de succes din partea publicului si a criticii de specialitate.

Elena Negreanu a regizat si pelicula satirica „Gelozia bat-o vina” (1954), cu Florin Scarlatescu si Tatiana Iekel.

Totodata, Elena Negreanu a jucat in filmul „Despre oameni si melci”, in regia lui Tudor Giurgiu.

Elena Negreanu este si cea care l-a descoperit si incurajat pe actorul Florin Piersic, influentandu-i intreaga cariera, dupa cum a marturisit acesta.

Din creatia radiofonica a Elenei Negreanu, Societatea Romana de Radiodifuziune va difuza in urmatoarea perioada spectacolele: „Candida”, de George Bernard Shaw (joi, de la ora 00.30, la Radio Romania Cultural), „Fiul presedintelui”, de Eva Curie (pe 7 februarie, de la ora 19.00, la Radio Romania Cultural), si „Neintelegerea”, de Albert Camus (pe 11 februarie, de la ora 19.00, la Radio Romania Cultural, si, in reluare, pe 13 februarie, de la ora 13.30, la Radio Romania International).