A murit o mare figură a intelectualilor din Iași! A marcat generații întregi de tineri
Virgil Mihăilescu-Bîrliba s-a născut la data de 8 octombrie 1937, în orașul Roman. A urmat studiile secundare la Piatra Neamț, iar pe cele universitare la București. A obținut doctoratul în istorie în anul 1975 și a fost membru al Societății Numismatice Române.
Din 1969 a fost redactor responsabil al revistei Memoria Antiquitatis. A condus și a participat la săpăturile șantierelor arheologice Bâtca Doamnei – Piatra Neamț, Piatra Șoimului (Calu), Târzia, Gura Secului și Braniște, toate din județul Neamț.
Preocupările sale au fost legate în principal de moneda romană, activitatea de peste patru decenii conferind-i calitatea de lider de necontestat în domeniul numismaticii.
Virgil Mihăilescu-Bîrliba a făcut parte din categoria celor mai reputați arheologi persoana sa afirmându-se mai cu seamă în urma investigațiilor întreprinse la Nemțişor, Gura Secului şi Târzia, din județul Neamț, pe baza cărora s-a definit cultura tumulilor subcarpatici, datată în sec. IV d. Hr.
După 1990, dr. Virgil Mihăilescu-Bîrliba a activat în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” Iaşi, unde a ținut cursuri şi seminarii de numismatică, în paralel cu funcția de profesor asociat fiind şi îndrumător de doctorate.
Pe parcursul celor peste 43 de ani de activitate a participat la sute de întâlniri ştiințifice în țară şi străinătate (Bulgaria, fosta Cehoslovacie, FranŃa, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, fosta U.R.S.S. ş.a.), unde comunicările şi preocupările sale au fost primite cu mult interes şi apreciate, pentru meritele avute fiind
ales membru al unor prestigioase societăți şi instituții.