A murit din cauza vaccinului Johnson & Johnson. Bărbatul avea sindromul Guillain-Barre

de: Bujor Elena Nicoleta
14:50, 04 aug. 2022

Joi, 4 august 2022, reprezentanţii autorităţii de reglementare a sănătăţii din Africa de Sud au anunţat că un bărbat a murit din cauza vaccinului anti-Covid-19 produs de Johnson & Johnson.

Victima, diagnosticată cu sindromul Guillain-Barre, a murit la scurt timp după ce i s-a administrat serul produs de compania farmaceutică, potrivit Reuters.

Un bărbat cu sindromul Guillain-Barre a murit din cauza vaccinului Johnson & Johnson, la scurt timp după administrare

Un bărbat din Africa de Sud s-a prezentat la o unitate medicală pentru a se imuniza împotriva noului coronavirus. Serul ales a fost Johnson & Johnson, iar la scurt timp după administrare acesta a prezentat o tulburare neurologică extrem de rară.

Mai apoi, persoana a fost ventilat şi mai târziu a decedat, au transmis oamenii de ştiinţă în cadrul unei conferinţe de presă.

”La momentul îmbolnăvirii, nicio altă cauză a sindromului Guillain-Barre (GBS) nu a putut fi identificată”, a declarat profesorul Hannelie Meyer.

Important de precizat este faptul că vârsta decedatului şi alte informaţii personale nu au fost făcute publice din motive de confidenţialitate.

Specialiştii americani afirmau că sindromul GBS poate apărea după vaccinarea cu J & J

Vă aducem aminte faptul că în luna iulie a anului trecut, autorităţile din Statele Unite ale Americii au adăugat un avertisment la o fişă informativă a vaccinului anti-SARS-CoV-2 produs de compania J&J, Aceştia au argumentând că datele anunţă că există un risc crescut pentru apariţia sindromului GBS în cele şase săptămâni de la imunizare. La acel moment, au fost identificate nu mai puţin de 100 de cazuri preliminare de GBS în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, inclusiv 95 de cazuri grave şi un deces.

În acel context, compania J&J nu a oferit un răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail. Firma a precizat, la momentul avertismentului din SUA, că era în discuţii cu autorităţile de reglementare şi că rata cazurilor identificate de GBS la persoanele care au primit vaccinul produs de ei a depăşit doar puţin rata de fond.

”Beneficiul vaccinării încă depăşeşte cu mult riscul. În ceea ce ne priveşte, am administrat aproximativ 9 milioane (doze) de vaccin Janssen (J&J), iar acesta este primul caz a cărui cauză este GBS”, a adăugat Boitumelo Semete-Makokotlela, directorul executiv al Autorităţii de Reglementare a Produselor de Sănătate din Africa de Sud (SAHPRA).

În perioada campaniei de vaccinare anti-Covid-19 cu J&J, Slovenia a oprit administrarea acestui ser din cauza efectelor negative în proporție covârșitoare.

Sindromul Guillain-Barre, efect secundar al vaccinul Astrazeneca

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a transmis în anuul 2021 că sindromul Guillain-Barre este cel mai probabil un efect secundar al vaccinului produs de AstraZeneca, care, la fel ca şi cel produs de J&J, foloseşte tehnologia vectorului viral.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, a declarat astăzi, 4 august 2022, că până la jumătatea lunii iulie au fost raportate de către SAHPRA puţin peste 6.200 de ”efecte adverse” din cele peste 37 de milioane de doze de vaccin administrate în ţară, echivalentul a 0,017%.

De asemenea, Semete-Makokotlela a spus că autoritatea de reglementare a evaluat circa 160 de decese de la lansarea campaniei de vaccinare, dar nu a sesizat nicio legătură cauzală cu vaccinarea până în prezent.

Africa de Sud utilizează vaccinuri ale companiilor farmaceutice J&J şi Pfizer în campania de vaccinare împotriva Covid-19. Startul campniei a debutat extrem de lent din cauza dificultăţilor de asigurare a aprovizionării şi a negocierilor prelungite cu întreprindere farmaceutice, însă în ultima perioadă a fost încetinită din cauza refuzului persoanelor.

Aproximativ 46% din populaţia adultă de 40 de milioane a Africii de Sud are în prezent schema completă de vaccinare.