A muncit cu ziua în Olanda, dar acum vrea să fie patron! Tânărul din Iași va primi 40.000 de euro pentru a-și deschide propria afacere. „Cel mai mult câștigam 1.900 de euro pe lună, dar mă trezeam la 4 dimineața și terminam treaba seara, târziu”

de: Raluca Costin
02:00, 04 sept. 2021

Ionuț Meșteru este un tânăr din Iași care va primi 40.000 de euro, fonduri nerambursabile, pentru a-și deschide propria afacere. A muncit în Olanda, la un abator, însă a decis să revină în țară când a aflat de oportunitatea de a accesa fonduri europene. Alți 5 tineri din Iași au accesat bani europeni, pe care îi vor investi în sere cu legume și ferme zootehnice

Ionuț Meșteru, în vârstă de 23 de ani, este un tânăr din comuna Andrieșeni, județul Iași, care a muncit într-un abator din Olanda. A aflat de oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile, așa că a decis să se întoarcă în țară și să își deschidă o afacere.

„Am văzut anunțuri cu proiectele europene și m-am decis să mă întorc în țară și să depun și eu proiectul. Nu a fost deloc ușor. Noi, fiind tineri, ni se închid destul de des ușile în nas. Ești pus pe drumuri pentru că nu știi exact ce trebuie să faci. Dacă nu ai un mijloc de transport, ești «mâncat», te lași păgubaș. Dacă nu aveam mașină, nu făceam nimic cu proiectul, pentru că trebuia să fac naveta la Iași, iar fără mașină nu ai cum. Banii pe care i-am câștigat i-am dat pe consultant, pe proiect, pe acte, contractul din Olanda tradus în România, plus drumurile”, povestește tânărul fermier din comuna Andrieșeni.

Ionuț trebuie să primească 40.000 de euro, pe care îi va investi într-o seră cu legume și o fermă cu câteva bovine.

Tânărul fermier ieșean Ionuț Meșteru:

„E important că sunt la mine acasă”, Ionuț Meșteru spune că nu își face griji în privința pieței de desfacere.

„Proiectul este pentru legume în seră și o fermă mică, cu bovine de carne. E un proiect cu fermă mixtă. Carnea o dau la abator și legumele le vând în piețele din Iași. Am ales legume pentru că e mai ușor să le cultivi, să faci ceva cu ele. Ca să faci agricultură trebuie să plătești orice, de la utilaje, la oameni. Utilajele sunt scumpe și, pentru început, am decis să merg pe legume. Eu am ajutor din partea părinților și poate mai găsesc o persoană care să mă ajute. Mă axez pe afacerea asta acum, la început, și vedem ce va fi. E important că sunt la mine acasă. Sunt mulți în comună care au început cu 3 vaci și au ajuns la 50, deci au muncit și au reușit să facă ce și-au propus”, susține Ionuț Meșteru.

O altă tânără din Iași care a obținut bani europeni pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. Ea va investi cei 40.000 de euro într-o fermă vegetală, tot în comuna Andrieșeni.

Tinerii din Iași mai pot accesa fonduri europene cuprinse între 15.000 și 250.000 de euro

Tânărul ieșean spune că, în străinătate, muncea și 14 ore pe zi, însă dorul de casă era mai istovitor decât munca, motiv pentru care s-a întors în comuna natală, să-și încerce norocul în afaceri.

„Am muncit în Olanda timp de un an și jumătate, unde împachetam carnea. Am plecat ca tot românul. Aveam nevoie de bani. La patronul român e la fel ca aici, în România, chiar dacă are afacere în altă țară. E multă muncă și bani puțini! Cel mai mult câștigam 1.900 de euro, pe lună, dar mă trezeam la 4 dimineața și terminam treaba seara, târziu. Așa se câștigă banii acolo! Dacă lucrezi la un patron străin, cred că e mai corect cu tine, ca angajat. Asta am auzit de la alți concetățeni care au muncit în străinătate și s-au întors acasă, pentru a-și deschide ceva afaceri”, mai spune Ionuț Meșteru, fermier din comuna Andrieșeni.

Tinerii fermieri din Iași mai pot accesa fonduri europene în cadrul mai multor sesiuni de finanțare deschise până la finalul lunii octombrie 2021. Ieșenii pot accesa între 15.000 și 250.000 de euro, fonduri europene nerambursabile acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.