A mai murit încă un pacient transferat de la Piatra Neamț la Iași. Numărul victimelor după tragedie a ajuns la 11
A mai murit încă un pacient transferat de la Piatra Neamț la Iași. Numărul victimelor după tragedie a ajuns la 11 după ce pacientul transportat la spitalul din Pașcani a murit luni dimineață, 16 noiembrie.
Sâmbătă seară, în urma unui incendiu la Spitalul Județean din Piatra Neamț, mai multe persoane internate la terapie intensivă au fost carbonizate. Numărul deceselor a fost inițial de 8 persoane, în cursul serii de sâmbătă acesta urcând la zece.
Șase pacienți aduși la spitalul mobil de la Lețcani
Șase pacienți cu COVID-19 internați la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț au fost aduși sâmbătă noaptea, 14 noiembrie 2020, la Iași pentru a fi internați la spitalul mobil de la Lețcani. Incendiul devastator din unitatea nemțeană a făcut ca 10 persoane să-și piardă viața, iar medicul de gardă Cătălin Denciu să sufere arsuri extrem de grave.
Cei șase pacienți salvați din infernul de la Piatra Neamț, cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani, au fost aduși la Iași cu personal specializat, mobilizat și din județele învecinate. Medicul Cătălin Denciu a fost preluat cu un avion militar C-27J Spartan, ce aparține Forțelor Aeriene Române, de pe Aeroportul Iași, și transportat la București. Medicul a fost apoi transferat ieri-dimineață, 15 noiembrie 2020, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles.
„Sunt 6 pacienți, sunt pacienți de terapie intensivă aflați în stare gravă. Potrivit medicilor de gardă, trei dintre ei sunt mai grav. Avem ce ne trebuie pentru a ne asigura tratamentul împotriva COVID-19. Pacienții nu au leziuni în urma unor arsuri, vom căuta să obținem evoluția cea mai bună, ne mobilizăm să asigurăm personalul necesar prin detașare. Noaptea trecută am asigurat funcționalitatea cu personalul de la Boli Infecțioase chemat de acasă. M-am întâlnit cu președintele CJ Iași în ideea de a urgenta tot ce se poate prin linia administrativă, pentru a putea asigura o funcționare cât mai bună în secția exterioară de la Lețcani”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Un scurt-circuit la un injectomat, cauza probabilă a incendiului
Cauza incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț pare a fi un injectomat, conform unor surse judiciare. Injectomatul este o seringă automată care livrează medicamente în mod continuu. În urma incendiului de la secția ATI au murit 11 persoane.
Ioan Cătălin Denciu, unul dintre medicii care a încercat să-i salveze pe pacienți, a suferit arsuri grave pe 70% din suprafaţa corpului și a fost transportat pentru tratament la un spital din Belgia.
Controale în toate secţiile ATI din România
După tragedia din ATI Piatra Neamț, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și direcțiile de sănătate publică din județe încep controalele în secțiile de terapie intensivă și verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale în ATI.
Prmin minsitrul Ludovic Orban a avut duminică dimineața, 15 noiembrie, o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență secretarul de stat Raed Arafat, șeful IGSU Dan Paul Iamandi și directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.
„În cadrul ședinței a fost realizată analiza intervenției în cazul tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, stadiul transferului pacienților supraviețuitori și a fost solicitată colaborarea tuturor instituțiilor abilitate în desfășurarea cu celeritate a anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului”, au transmis reprezentanții Guvernului.
Începând de luni, 16 noiembrie, echipe mixte ale Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să desfășoare controale în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale.