A început votarea la alegerile parlamentare! Ce spune Autoritatea Electorală Permanentă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile parlamentare va fi dat în străinătate, prima secţie de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 29 noiembrie 2024, la ora 20:00, ora României. 950 de secţii de votare au fost organizate în străinătate la acest scrutin.
„Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informaţiilor şi a datelor primite de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, au fost înfiinţate 950 de secţii de votare în străinătate”, anunţă AEP.
Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor se va desfăşura pe parcursul a două zile
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024 şi duminică, 1 decembrie 2024, între orele locale 7:00 şi 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).
La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Alegătorii cu domiciliul în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
Alegătorii cu reşedinţa în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.
Totodată, alegătorii care au reşedinţa în străinătate trebuie să prezinte şi un document eliberat de autorităţile statului de reşedinţă, care atestă dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.
Datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secţii de votare din străinătate, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot.
Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a acestora. Lista sediilor secţiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile parlamentare din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Reguli pentru alegerile parlamentare în țară
Biroul Electoral Central face prezicări cu privire la exercitarea dreptului la vot la alegerile parlamentare, precizând unde se votează în funcţie de domiciliu sau reşedinţă.
BEC face, vineri seară, precizări, având în vedere numeroasele solicitări de clarificare primite privind modalitatea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie.
Astfel, potrivit BEC:
– Exercitarea dreptului de vot într-o unitate administrativ-teritorială sau într-o circumscripţie electorală nu este condiţionată de vechimea domiciliului sau a reşedinţei;
– Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa;
– Alegătorul cu domiciliul în Municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
– Alegătorul cu reşedinţa în Municipiul Bucureşti, fără a avea domiciliul în Municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii şi vechimii acesteia;
– Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare din străinătate doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
De asemenea, BEC precizează că, în ziua votării, este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne înainte de încheierea votării, respectiv înainte de ora 21.00, ora României.