A început sezonul de combatere a căderilor de grindină 2023. Chiar în prima zi de Paște, în Iași, mai multe sate au fost afectate de grindină

de: Raluca COSTIN
02:00, 18 apr. 2023

Sezonul de combatere a căderilor de grindină 2023 a început la 15 aprilie, în Iași fiind operative 16 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Acum sunt protejate culturile de pe o suprafață de 268.000 de hectare din Iași, iar la nivel național, 2,3 milioane de hectare. Iașul a fost afectat de căderile de grindină în prima zi de Paște

Specialiștii Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1 sunt pregătiți pentru sezonul de combatere a grindinei din anul 2023. UCCG Iași asigură, cu 16 puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii din județul Iași au culturi protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare. De asemenea, unitatea din Iași cuprinde grupurile Cotnari din Iași și Huși din Vaslui.

În sezonul 2023 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) vor proteja o suprafață de 2,3 milioane hectare, prin funcționarea, pentru început, cu un număr de 99 de Puncte de Lansare (PL) a rachetelor antigrindină, 16 dintre aceste fiind în cadrul UCCG Iași. Chiar în prima zi de Paște, în Iași, mai multe sate au fost afectate de grindină, fiind vorba de câteva sate din comuna Deleni.

A început sezonul de combatere a căderilor de grindină 2023

De asemenea, UCCG Prahova asigură, cu 22 de puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Prahova, Buzău, Teleorman și Olt, UCCG Vrancea, cu 20 PL, protecția culturilor agricole în județele Vrancea și Galați, iar UCCG Oltenia, cu 19 PL, protecția culturilor agricole din județele Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți. În cadrul UCCG Timiș sunt 12 PL, pentru protecția culturilor din județul Timiș, iar la UCCG Mureș, 10 PL, pentru protecția culturilor agricole din județul Mureș. Alte 7 PL din cadrul UCCG Timiș și Mureș se află în diferite stadii de realizare (finalizare lucrări, dotare sau autorizare pentru punerea în funcțiune), urmând a intra în operare pe parcursul sezonului. În centrul din Iași se lucrează în permanență.

A crescut suprafața protejată la nivel național

În ultimii ani, suprafața protejată a crescut constant, de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 mil ha în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 milioane de hectare în acest sezon. SNACP nu are, în acest moment, capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale.

Serviciile de protecție antigrindină și capacitățile de creștere a precipitațiilor, prin diferite tehnologii de intervenții active în atmosferă, sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier. În județul Iași sunt 16 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar suprafața protejată este de 268.000 de hectare, fiind lansate sute de rachete în sezonul din 2022.

Astfel, specialiștii se pregătesc pentru ca, în sezonul de combatere a căderilor de grindină 2023, culturile fermierilor să nu fie afectate.