A început postul Crăciunului. Semnalul de alarmă tras de medici

de: BZI.ro
08:40, 16 nov. 2024

Postul Crăciunului a început vineri, 15 noiembrie, iar timp de 40 de zile românii care îl țin nu vor mai consuma alimente de origine animală precum lapte, brânză, carne sau ouă.

Semnalul de alarmă tras de medici

Conform tradiției creștine, în zilele de miercuri și vineri nu se consumă vin sau mâncăruri ce conțin ulei, însă puțini sunt cei care în zilele noastre mai respectă această ”regulă”.

Ca în fiecare an, Postul Crăciunului se încheie pe data de 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, iar până atunci sunt 15 dezlegări la pește.

Pe tot parcursul postului, românii trebuie să înlocuiască preparatele de origine animală cu cele vegetale, iar cele mai bune variante cu care pot înlocui carnea sunt produsele ce conțin soia sau proteină din mazăre.

De foarte mulți ani, mâncarea vegetariană a prins avânt și în țara noastră și a fost adoptată treptat de majoritatea celor care țin post.

Atunci când nu consumă carne, românii spun că își iau proteinele din soia, mazăre, fasole, năut ori quinoa organică.

Pe lângă acestea, în marile magazine se găsesc, mai ales în această perioadă a anului, tot felul de produse vegetale de la caşcaval de post, până la mici, chiftele sau hamburgeri.

”Va fi un risc pentru diverse boli cronice”

Cu toate acestea, Sorin Mierlea, președintele Infocons, îi avertizează pe credincioși că unele produse vegetale sunt pline de chimicale și le pot pune sănătatea și viața în pericol.

„Toate produsele care sunt realizate să aibă același tip de gust, culoare, formă ca un produs clasic din carne, și discutăm de crenvurstii vegetali, de hamburgerul vegetal, pateul vegetal, toate acestea ca să ajungă la zona de coloristică, gust și miros, vor avea tot felul de aditivi, coloranți, conservanți, tot felul de chimicale”, a declarat Sorin Mierlea, președinte Infocons.

La rândul său, medicul nutriționist Simona Carniciu atrage atenția că un consum mare de astfel de ingrediente poate provoca apariția unor boli cronice.

„Dacă facem un abuz de astfel de ingrediente, aditivi alimentari, atunci microbiomul va fi afectat și va fi un risc pentru diverse boli cronice”, a spus Simona Carniciu.