A început lupta cu dăunătorii la Iași! Primăria s-a apucat de dezinsecție împotriva căpușelor!
Primăria Iași a anunțat că vor începe activitățile de dezinsecție împotriva căpușelor. În prima parte a lunii mai vor avea loc acțiuni de îndepărtare a dăunătorilor, ca mai apoi să fie stropit cu agent de prevenție
Dezinsecție împotriva căpușelor în luna mai la nivelul orașului Iași. Primăria a anunțat datele estimative la care vor avea loc acțiunile de stropire cu agenți de dezinsecție, larvicidare și alte tratamente împotriva căpușelor. Perioada de stropire începe pe data de 5 mai, continuând pe 10 și pe 12 mai. Ultima fază s-a programat pe 9 iunie, ca la finalul lunii să rămână doar acțiuni de dezinsecție împotriva căpușelor.
Vine vara, vine și perioada de dezinsecție împotriva căpușelor
În fiecare sezon cald o mare problemă este cea a dăunătorilor. Pentru proprietarii de animale de companie, căpușele sunt inamicul numărul 1, având un pericol imens de infectare cu boala Lyme ( Borelioză), care poate fi fatală.
Primăria Iași face în fiecare an acțiuni de dezinsecție ce sunt menite să reducă pe cât posibil riscul de a fi înțepat de căpușe. Alți dăunători care pot fi slăbiți odată cu aceste acțiuni sunt puricii și țânțarii.
“Prestatorul acestor servicii este asocierea SC Wasval SRL – SC Mior SRL – SC Expert 3D SRL. Valoarea contractului subsecvent este de 859.255,87 lei, cu TVA. Datele prezentate sunt orientative și depind de condițiile meteorologice sau alți factori care ar putea restricționa efectuarea serviciilor. Astfel, de exemplu, lucrările de dezinsecție, larvicidare și tratamentele împotriva căpușelor programate pe 28 aprilie nu s-au realizat din cauza precipitațiilor.Pentru dezinsecție și pentru tratamentul împotriva căpușelor pe domeniul public produsul folosit este Sting, iar pentru larvicidare VectoBac WG”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.
Boala Lyme revine în fiecare vară, medicii repetă avertizările
Medicii avertizează populația cu privire la pericolul pe care îl constituie boala Lyme. Modalitățile de prevenție sunt simple și pot fi respectate fără a depune efort financiar.
Primii pași pentru a evita înțepăturile de căpușă sunt să fie evitate zonele cu ierburi înalte, persoanele să își acopere pe cât posibil mare parte din corp, cu atenție asupra picioarelor și să folosească soluții pentru respingerea insectelor. De asemenea este indicat ca după fiecare plimbare în natură, unde există riscul de a fi căpușe, hainele să fie spălate imediat și persoana să facă de asemenea duș, deoarece apa poate ajuta la desprinderea animalului de piele.
Pentru persoanele care locuiesc la curte medicii sfătuiesc să fie tuns constant gazonul și să fie folosite periodic substanțe împotriva insectelor.
Boala Lyme este tratabilă dacă se descoperă în timp util și afectează mult mai grav animalele de companie și copii. Înțepătura de căpușă nu doare, motiv pentru care părinții trebuie să controleze atent pielea copiilor când aceștia se întorc de la joacă. În cazul în care descoperă căpușe pe pielea copilului, este indicat ca aceasta să fie îndepărtată în cel mai scurt timp, cu o pensetă, cu atenție pentru a nu zdrobi animalul.
Primăria Municipiului Iași va efectua periodic în acest sezon cald activități de dezinsecție împotriva căpușelor și a altor dăunători.